latinica  ћирилица
17/01/2018 |  10:32 ⇒ 11:09 | Autor: RTRS

Nimic: U nazivu ostaje termin "Makedonija"

Međunarodni posrednik u pregovorima Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija Metju Nimic poručuje da će prijedlog naziva ove jugoslovenske republike sadržavati termin "Makedonija", te izrazio nadu da će novo rješenje zadovoljiti obje strane.
Skoplje - Foto: RTRS
SkopljeFoto: RTRS

"Termin `Makedonija` biće sadržan u prijedlogu odluke o nazivu budući da ga je priznalo više od sto država u svijetu", izjavio je Nimic za grčku TV Antena, povodom početka nove runde pregovora koji danas počinju u Njujorku.

Nimic je pojasnio da je Makedonija primljena u Ujedinjene nacije 1993. godine pod privremenom referencom "Bivša jugoslovenska Republika Makedonija" i da ju je Grčka priznala pod tim nazivom.

On je dodao da neće iznositi nove prijedloge, već da će "na sto staviti ideje o kojima je već diskutovano u prošlosti".

Nimic je naveo da će dalje odugovlačenje stvoriti još teži problem za rješavanje, prenela je makedonska agencija MIA.

On se nada da će se naći rješenje koje će zadovoljiti ambicije Atine i Skoplja.

Prema Nimicovim riječima, u Grčkoj dominira stav da nakon prevazilaženja ekonomske krize ta zemlja treba da igra značajniju ulogu u regionu.

"Јedan od načina za to je Grčka da riješi problem sa svojim severnim susjedom", kazao je Nimic.

U Skoplju, kako je naveo, preovlađuje mišljenje da neke ideje iz prošlosti ne bi bile zadovoljavajuće, jer je došlo vrijeme ovo pitanje da se riješi i da ova zemlja nastavi svoj evropski i evroatlanski put.

Danas će u Njujorku biti održana nova runda razgovora između Nimica i predstavnika Makedonije i Grčke Vaskom Naumovskim i Adamantiosom Vasilakisom.

Između Skoplja i Atine vodi se dugogodišnji spor o nazivu Makedonija.

Naziv Makedonija, nakon raspada Јugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine.

Ključni grčki argument jeste da korišćenje imena Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

Nimic do sada je predlagao nazive "Sjeverna Makedonija", "Republika Gornja Makedonija", "Nova Republika Makedonija", "Republika Makedonija - Skoplje" i "Slavensko - albanska Makedonija".

Izvor:  SRNA