latinica  ћирилица
17/01/2018 |  09:05 ⇒ 14:45 | Autor: RTRS

Predstavnički dom PS BiH o Izbornom zakonu

Raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH danas je nastavljena sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH započeta 21. decembra.
PD Parlamentarne skupštine  BiH - Foto: RTS
PD Parlamentarne skupštine BiHFoto: RTS

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je u julu na prijedlog Kluba hrvatskih delegata usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, razmatra se po hitnom postupku.

Riječ je o prijedlogu izmjena i dopuna koje je utvrdio Hrvatski narodni sabor /HNS/, a kojima se reguliše izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH /FBiH/, te sprovode odluke Ustavnog suda BiH, koje se odnose na izbor delegata u Domu naroda FBiH i izbore u Gradu Mostaru. Јednom od glavnih izmjena nastoji se obezbijediti da se hrvatski član Predsjedništva BiH bira na teritoriji FBiH sa većinskim hrvatskim stanovništvom.

Tokom rasparave poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić istakla je da u Vijeću naroda Republike Srpske hrvatski narod većinski predstavljaju članovi hrvatskih stranaka, što nije slučaj u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Istakla je da je od osam hrvatskih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske pet čine delegati iz hrvatskih stranaka.

Poslanik NDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković ocijenio je da nema svrhe raspravljati ni davati podršku nijednom od prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH dok stranke iz Federacije BiH /FBiH/ ne dostave usaglašen prijedlog. Ističući da ne podržava ovaj zakonski prijedlog, on je rekao da neće podržati ni prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona koje je u parlamentarnu proceduru dostavio SDA.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto navela je da se predloženim izmjenama sprovode odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Izbornim zakonom i da se njima obezbjeđuje opšte načelo demokratije po kojem jedan narod drugom ne bira političke predstavnike. Ona je dodala da rješenja koja sadrži ovaj zakon obezbjeđuju pravedan način izbora članova Predsjedništva BiH te popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH.

Nastavak sjednice i rasprave o Prijedlogu izmjena i dopuna izbornog zakona BiH obilježila je polemika poslanika SNSD-a i Saveza za promjene o tome ko kome mora da zahvali na broju poslanika. u ovom Domu.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu, Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH i izvještaji Kancelarije za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji 74 institucije BiH za 2016. godinu, te o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za navedenu godinu.

Za raspravu o budžetu čeka se predstavnik ministarstva finansija

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji raspravlja o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu data je pauza dok se ne obezbijedi prisustvo predstavnika Ministarstva finansija kao ovlaštenog zastupnika Predsjedništva BiH, koje je predložilo budžet za ovu godinu.

Prije pauze, poslanici SBB-a Mirsad Isaković i A-SDA Јasmin Emrić izrazili neslaganje sa predloženim zakonom.

Isaković je kao problem označio tekuće grantove i prestrukturiranje budžetskih sredstava.

"Uložićemo amandman na sredstva budžetskih rezrervi u iznosu 360.000 za članove Predsjedništva BiH i 180.000 za Savjet ministara", najavio je Isaković navodeći da bi ta sredstva trebalo preusmjeriti za neke druge namjene.

Prema Emrićevim riječima, najveći problem kada je u pitanju budžet BiH predstavlja ograničenje globalnim fiskalnim okvirom.

"Nema političke volje za njegovo povećanje u svrhu poboljšanja privrednog ambijenta u BiH", naglasio je Emrić.

On je ocijenio da predloženi budžet predstavlja prazan administrativni dokument koji se bavi finansiranjem institucija BiH.

Predsjedništvo BiH utvrdilo je i u parlamentarnu proceduru dostavilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu u ukupnom iznosu nešto nižem od dvije milijarde KM, pri čemu je za finansiranje institucija BiH predviđeno oko 950 miliona KM, a za servisiranje spoljnog duga nešto više od milijardu KM.

Prije nastavka sjednice, predsjedavajuća Doma Borjana Krišto dala je pauzu do 13.00 časova u toku koje su se članovi oba doma Kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH sastali sa predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Izvor: SRNA