latinica  ћирилица
17/01/2018 |  08:29 ⇒ 18/01/2018 | 07:46 | Autor: RTRS

Kosmet se oprostio od Olivera Ivanovića; Kovčeg sa tijelom stigao u Beograd (FOTO/VIDEO)

Posmrtni ostaci Olivera Ivanovića, predsjednika Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", ispraćeni su danas iz Kosovske Mitrovice za Beograd, gdje će biti sahranjen sutra u 12.30 časova na Novom groblju u Beogradu.
Oliver Ivanović (Foto: TV K::CN) -
Oliver Ivanović (Foto: TV K::CN)

Kolona je oko 11 časova krenula od sjedišta Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" glavnom ulicom ka izlasku iz Kosovske Mitrovice. Kada su stigli do pumpe na izlazu iz grada, građani su položili cvijeće u vozilo u kojem se nalazio kovčeg, a povorka je pod pratnjom policije krenula za Beograd.

Sve okolne ulice bile su zatvorene za saobraćaj, a ljudi su se okupili i duž putanje kojom se povorka kretala i pridruživali joj se. U povorci su bili članovi porodice i prijatelji, predstavnici javnog i političkog života na Kosovu i Metohiji, ambasadori nekoliko zapadnih zemalja u Prištini.

Ispraćaj Olivara Ivanovića za Beograd (foto:Tanjug/ Zoran Žestić)

Kovčeg sa tijelom ubijenog lidera Građanske inicijative dopremljen je večeras oko 18.15 časova na beogradsko Novo groblje, gdje će sutra biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

Posmrtni ostaci Olivera Ivanovića će do sahrane biti u kapeli na tom groblju, a do tada će svi koji žele moći da se oproste od Ivanovića, zapale svijeće i izjave saučešće njegovoj porodici. 

I Banjalučani su se danas oprostili od Ivanovića. U Hramu Hrista Spasitelja služen je pomen.

Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović podlegao je povredama nakon što je na njega pucano juče u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanović je pogođen sa šest metaka iz pištolja "duga devetka", pokazali su nalazi obdukcije. Na njega je pucano iz automobila u pokretu, rekao je tužilac, a pronađen je zapaljen automobil "opel astra" koji su navodno koristili napadači. Kosovska policija nudi 10.000 evra za informacije o ubistvu. Ivanović će biti sahranjen sutra na Novom groblju u Beogradu.

Njegovo tijelo, od juče popodne, izloženo je u prostorijama stranke, u sjevernom djelu Kosovske Mitrovice, gdje mu brojni građani odaju poštu. Ispred zgrade građani pale svijeće i polažu cvijeće. Sinoć i prošle noći građani Srbije, i u drugim mjestima na Kosmetu i u centralnoj Srbiji, u pomen na ubijenog lidera Srba sa Kosmeta, u hramovima Srpske pravoslavne crkve palili su svijeće i molili se za pokoj duše Olivera Ivanovića. 

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, izjavio je za RTS da nema nastavka dijaloga u Briselu dok Srbija ne dobije odgovore o ubistvu Olivera Ivanovića.

"Informacije do kojih su došli naši organi pokazuju da je riječ "o ozbiljnoj i širokoj organizaciji", istakao je Đurić gostujući u emisiji Oko specijal: Pucanj u mir povodom ubistva Olivera Ivanovića.

Prema njegovim riječima, meta ovog terorističkog napada je Srbija, njena stabilnost i budućnost.

Vlasti u Prištini najavile su da će, povodom ubistva Olivera Ivanovića, sprovesti obimnu istragu i da će, ako bude trebalo, angažovati i FBI. Istragu vode dva tužioca, Srbin i Albanac. Kosovski ministar pravde Abelard Tahiri odbacio je mogućnost da se Beograd uključi u istragu o ubistvu vođe Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, objavili su prištinski mediji, nakon zahtjeva iz Beograda da se istražnim organima Srbije omogući sudjelovanje u istrazi. Ovakav stav privremenih kosovskih vlasti podržao je i EULEKS.

Izvor: Agencije