latinica  ћирилица
17/01/2018 |  07:46 ⇒ 18/01/2018 | 07:58 | Autor: RTRS

Cvijanović o planovima, dugu, koaliciji, opoziciji, Rusiji, Americi i kandidaturi... (VIDEO)

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović potrvdila je dobre odnose sa Ruskom Federacijom, što se manifestuje putem investicija i koja, kako kaže, dosljedno brani poziciju Dejtona, pa i Republiku Srpsku.
Željka Cvijanović (foto:Vijesti.ba) -
Željka Cvijanović (foto:Vijesti.ba)

U intervjuu za portal Vijesti.ba, premijerka je istakla da Vlada Srpske najtješnju komunikaciju i najveći aktivizam ima u partnerstvu sa Evropskom unijom. Za Republiku Srpsku, istakla je, važno je da sa svima ima dobre odnose, ali je, priznaje, lakše razgovarati sa onima koji Srpsku razumiju i ne posmatraju je kao krivca. Između ostalog, u opširnom intervjuu premijerka se osvrnula i na planove Vlade, dugove, opoziciju, koaliciju, ali i eventualnu kandidaturu na izborima koji slijede.

Јačanje ekonomske stabilnosti Republike Srpske – to je najveća ambicija Vlade i u godini koja je pred nama, istakla je  premijerka Željka Cvijanović. Izborna godina će kaže uticati i na rad institucija, s obzirom na to da slijedi, uslovno rečeno, nekoliko “mrtvih mjeseci”, pa će zbog toga najveći dio posla morati biti okončan do kraja jula. Ipak, s obzirom na to da su problemi iz 2014, 2015, i 2016. godine, prevaziđeni, ovu godinu obilježiće velika ulaganja u kulturu, od aprila slijedi povećanje penzija za dva odsto, planiran je i dodatni novac za boračke kategorije.

"Pred nama je i završetak krupnih infrastrukturnih projekata. Nastavljamo aktivnosti kada je u pitanju izgradnja autoputa Banjaluka - Doboj. U 2018. planirano je okončanje svih radova, a istovremeno otpočeće dugi infrastrukturni projekti. Ove godine privodimo kraju i ogromne poslove na Kliničkom centru u Banjaluci, a posebno me raduje što idemo planiranom dinamikom izgradnje nove bolnice u Istočnom Sarajevu", navela je Cvijanović. 

Komentarišući navode o rekordnoj zaduženosti Srpske na početku godine, i tvrdnje opozicije da bez tranše MMF-a Srpska neće moći preživjeti, premijerka je istakla da se bez MMF-ovog novca funkcionisalo i u prethodnom periodu. Prema međunarodnim kriterijumima ističe, Srpska nije prezadužena, ne spada u kategoriju visoko zaduženih ili rizičnih, već u kategoriju umjereno zaduženih. Uz to, tvrdi, primjetna je tendencija pada zaduženosti. 

"Ne postoji zemlja koja se ne zadužuje za provođenje određenih strateških projekata. To tako funkcioniše i ne obraćam mnogo pažnju na ono što govori opozicija. Interes u Vladi jeste da možemo da vratimo više novca nego što povlačimo, a taj trend zadržali smo i u najtežim periodima. Otprilike vraćamo 100 miliona više u odnosu na sredstva koja povlačimo. Sva plaćana su redovna i ništa nije ugroženo", izjavila je premijerka Srpske.

U dijelu intervjua koji se tiče odnosa u vladajućoj koaliciji premijerka Srpske i potpredsjednica SNSD-a, istakla je da ne vidi probleme sa DNS-om. Koalicija, kaže, odlično funkcioniše i traje već 20 godina. Nagađanja o mogućem trećem političkom bloku u Srpskoj koji bi uključivao DNS ocjenjuje imaginacijom. Kada je riječ o oktobarskim izborima, kaže, priča o kandidaturi ne zavisi od nje i još nije bila tema stranačkih sastanaka. 

"O sebi sam čitala i slušala da sam budući predsjedavajući Savjeta ministara BiH, zatim da ću ponovo ići u trku za člana Predsjedništva BiH, te da ću biti kandidat za predsjednika Republike Srpske, kako ste pomenuli. Sve su to nagađanja, jer mi još ne znamo šta će biti. Sve će zavisiti od političke odluke SNSD-a čiji sam član. To je to", poručila je premijerka Srpske.

Komentarišući odnose u regionu, Cvijanovićeva je istakla da Srpska nema probleme sa komšijama. Kaže i kako je u kontekstu regionalnih odnosa, strašno nervira razmaženost BiH, što ne podnosi. Region je tvrdi, pokazao da razumije BiH, ali sada BiH treba da pokaže da ima normalan odnos prema komšijama. U kontekstu posjete predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, Cvijanovićeva kaže - koje će teme delegirati Mladen Ivanić zavisi isključivo od njega, ali bi ipak, priznaje, bilo normalno da se stavovi prije svake posjete zajednički usaglašavaju. 

"Ono o čemu bih ja željela da se intenzivnije priča sa Hrvatskom jeste pitanje rješavanja određenih infrastrukturnih projekata, kako da olakšamo život građanima, kako da konačno dobijemo most u Gradišci, te kako da u Novom Gradu riješimo pitanje mosta i eventualno vraćanje u igru priče o tome koje kategorije treba da bude granični prelaz tamo", istakla je Cvijanović.

Navode o postojanju paravojnih formacija u Srpskoj nazvala je vještački isprodukovanom pričom. Institucije u Srpskoj kaže, usmjerene su na Ministarstvo unutrašnjih poslova, a eveltualne paravojne formacije na teritoriji Srpske, bile bi odmah razoružane i tretirane u skladu sa zakonom. Za predsjednicu Vlade relevantno je, kako je istakla, samo ono što kaže ministar unutrašnjih poslova, Dragan Lukač.