latinica  ћирилица
16/01/2018 |  22:38 ⇒ 22:39 | Autor: RTRS

Američki obavještajci možda imali saznanja o planu za ubistvo

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević izjavio je da je siguran da Kosovska policijska služba neće pristupiti ozbiljno istrazi o ubistvu predsjednika Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića i da ne isključuje mogućnost da su američke obavještajne službe imale određena saznanja da će se nešto dogoditi na Kosovu i Metohiji.
DŽevad Galijašević (foto: Medija Centar Beograd) -
DŽevad Galijašević (foto: Medija Centar Beograd)

Galijašević je rekao da je Stejt department u saopštenju od 10. januara skrenuo pažnju na eventualne terorističke napade, i to u precizno navedenim dijelovima pokrajine.

"Naveli su četiri mjesta, a na prvom je Kosovska Mitrovica. Simptomatično je da Amerikanci nikada nisu izdali slično saopštenje", naveo je Galijašević.

On je naglasio da upozorenja nije bilo čak ni u vrijeme kada su postojala saznanja da se pojedini borci "Islamske države" vraćaju na Kosovo.

"Koliko god djelovalo protokolarno, ovo je ozbiljno saopštenje i traži ozbiljan zahtjev za informacije od američkih službi i američke Vlade. Srbija treba da zahtijeva ozbiljnu razmjenu podataka. Kako god upozorenje tretirali na najvišem državnom nivou, ipak je tu previše preciznih elemenata. Sigurno je da Amerikanci mnogo više znaju i da su vjerovatno imali određena saznanja ili indicije da će se nešto dogoditi", istakao je Galijašević.

On je rekao da u potpunosti isključuje saradnju Kosovske policijske službe sa istražnim organima Srbije, jer je ta saradnja minimalna.

"Ti kontakti su protokolarni, nikako ozbiljni u smislu razmjene obavještajnih podataka. Daleko bolje kontakte s njima imaju neke zapadne zemlje, prije svega Amerikanci koji u priličnoj mjeri upravljaju ponašanjem kosovske policijske strukture, policijske službe, pa i drugim segmentima društva", kazao je Galijašević.

On kaže da će Srbija, očigledno, morati da uz pomoć prijateljskih zemalja "zagrize" u istragu i utvrdi pozadinu ubistva.

Galijašević smatra da će ubistvo Ivanovića izazvati ozbiljne političke i druge posljedice jer je to cilj svakog terorističkog čina.

"Kada se pogleda opšti politički kontekst u kojem se dogodio atentat, taj čin terorizma izaziva posljedice po dijalog, izazvaće i posljedice po međunacionalne odnose, bez obzira ko je ubica, kakve snage stoje iza ovoga. On izaziva posljedice po normalizaciju odnosa, uspostavljanje Zajednice srpskih opština. U ovom trenutku on objektivno ide naruku političkim strukturama Tačija i Haradinaja", dodao je Galijašević.

Profesor Univerziteta u Beogradu Andrija Savić vjeruje da će se istina o atentatu na Ivanovića teško saznati zbog više okolnosti i ističe da su Amerikanci promoteri kosovske policije, što znači da službe samoproglašenog Kosova rade po instrukcijama SAD.

"Veliko je pitanje počinilaca ovog krivičnog dela - da li su u pitanju Albanci, da li je reč o nekom ekstremnom krilu? U svakom slučaju, možemo da konstatujemo da se radi o stvaranju dodatne tenzije, tenzije koju treba uklopiti u kontekst Briselskog sporazuma i naravno svih aktivnosti u vezi sa unutrašnjim dijalogom", naveo je Savić.

On je naglasio da vlast samoproglašenog Kosova posljednjih godina sprovodi proces stvaranja svojih institucija i organa, te da je veliko pitanje koliko je policijska služba kompetentna.

"Osnovna odlika onoga što je moglo do sada da se primeti jeste činjenica da su potpuno involvirani u političke ciljeve. Nema šanse da se nešto ozbiljnije događa na profesionalnom nivou. Sektor bezbednosti je potpuno politički instrumentalizovan i ide ka njihovim ciljevima", dodao je Savić.

Izvor: SRNA