latinica  ћирилица
16/01/2018 |  19:36 ⇒ 17/01/2018 | 13:54 | Autor: RTRS

Srpski političari da budu jedinstveni

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović smatra da političari u Srpskoj ne smiju da budu u svađi već jedinstveni u očuvanju Republike Srpske koja je garant opstanka Srba na ovim prostorima.
Milenko Savanović - Foto: SRNA
Milenko SavanovićFoto: SRNA

On je istakao da Vlada i druge institucije Republike Srpske, svjesni svih dosadašnjih događaja, stradanja srpskog naroda i njegove biološke ugroženosti, čine sve što mogu u političkom i ekonomskom smislu da poboljšaju situaciju.

"Moramo biti svjesni činjenice da samo jedinstvom i zajedničkim ekonomskim razvojem možemo podići stepen ekonomije iz koje ćemo crpiti ono što nam treba, a to je ekonomski održiv život", rekao je Savanović.

On je podsjetio da je prošlo 25 godina od zločina nad Srbima u Skelanima koje su počinile muslimanske snage, potomci handžar divizije i svih onih koji su kroz istoriju činili zlo na ovim prostorima - počevši od austrougarske okupacije, preko Drugog svjetskog rata, pa do 1992. godine, kada se istorija, nažalost, ponovila.

"Ti istorijski porcesi pokazuju koliko moramo da se osvijestimo i koliko ne smijemo da se umorimo od stalnog upozoravanja da oko sebe imamo neprijatelje koji ne žele naš biološki opstanak i koji hoće po svaku cijenu da zapadno od Drine ne bude više Srba", rekao je Savanović.

Prema njegovim riječima, jedini način da Srbi opstanu jeste da sačuvaju Republiku Srpsku koja je garant srpskog opstanka na ovim prostorima.

"Moćnici su u novije vrijeme napravili zavjeru koja ide dotle da srpski narod treba genocidom svesti na mjeru i prostor na kojem, kako to oni misle, treba da živi. Zato se ovaj ostatak ostatka zapadno od Drine mora čuvati kao zjenica oka", naglasio je Savanović.

On je, pozivajući se na statističke podatke iz 1909. godine kada je Austrougarska anektirala BiH, rekao da je tada u BiH bilo 42,8 odsto Srba, 38,7 odsto muslimana i 18,3 odsto Hrvata od ukupno 1.159.000 stanovnika.

"Kada se uzme u obzir da je, prema njemačkim podacima iz 1941. godine, u Hrvatskoj od šest miliona stanovnika bilo 1.850.000 Srba, zbirni podatak iz BiH i Hrvatske govori da je zapadno od Drine bilo oko 2,5 miliona Srba", naveo je Savanović.

Izvor: SRNA