latinica  ћирилица
16/01/2018 |  19:06 ⇒ 19:25 | Autor: RTRS

Kustendorf pokazuje da kultura nije poražena

Ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je večeras da, uprkos velikom cunamiju industrije banalnosti, spektakla i jeftine zabave koja dominira svjetskom kulturom, Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf pokazuje da kultura nije poražena.
Vladan Vukosavljević (foto: www.kultura.gov.rs) -
Vladan Vukosavljević (foto: www.kultura.gov.rs)

- Kustendorf i Mećavnik pokazuju da kultura nije poražena, da talenta ima, da duh kulture nije umro, da banalnost nije pobijedila i da borba traje. Protivnik je veliki, moćan, opasan, finansijski jak - rekao je Vukosavljević.

On kaže da je osnovna poruka sa Mećavnika da kvalitetna umjetnost nije umrla i da je inspiracija i ono što čini kulturu vitalnim elementom svakog pojedinca i naroda, neumrli duh kulture i talenta.

Vukosavljević ističe da je velika reputacija proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturice, koji je osnivač Kustendorfa, razlog što taj festival okuplja značajne autore.

- Vjerujem da najveći broj značajanih gostiju dolazi upravo zbog njega, zato što vjeruju u njegov umjetnički rad, njegovo umjetničko djelo i u poruku Kustendrofa. Kusturica svojim požrtvovanjem i umjetničkim djelom privlači sebi slične, kvalitetne, talentovane, ubjedljive u kulturi i umjetnosti - navodi Vukosavljević.

On kaže da nema novca kojim bi drugi festival mogao da privuče ljude takvih intelektualnih i umjetničkih gabarita, što je, kako je naveo, jedna od velikih prednosti i značaja ovog festivala.

Kustendorf će i ove godine okupiti studente i mlade autore iz čitavog svijeta koji će se takmičiti za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, ali i velika imena svjetske kinematografije koji će kroz radionice i druženja prenijeti dio svog zanata na mlade i još neafirmisane autore.

Izvor: SRNA