latinica  ћирилица
16/01/2018 |  18:47 ⇒ 17/01/2018 | 11:05 | Autor: RTRS

Postignut dogovor o svim spornim pitanjima iz Upitnika (VIDEO)

Posao u vezi sa pripremom odgovora na Upitnik EK uskoro bi trebalo da bude priveden kraju. Na konsultativnom sastanku entitetskih premijera Željke Cvijanović i Fadila Novalića i predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića u Istočnom Sarajevu, postignut je dogovor o preostalim pitanjima, dok bi se određena tehnička usaglašavanja trebalo da završe do petka, kako bi bio postignut konačan dogovor.
Sastanak u I.Sarajevu o odgovorima na upitnik EK - Foto: RTRS
Sastanak u I.Sarajevu o odgovorima na upitnik EKFoto: RTRS

- Urađen je veliki dio posla i u principu mogu da kažem da smo postigli dogovor o svim pitanjima - istakla je premijerka Republike Srpske precizirajući da je sada neophodno da se određeni set pitanja provede kroz sistem koordinacije. A za ona kojima nedostaje još usaglašavanja, na osnovu današnjih sugestija i komentara, stručne službe bi do petka trebalo da pripreme prečišćeni tekst koji će biti predmet izjašnjavanja.

- Mislim da ćemo ovaj posao uskoro privesti kraju, da ne vidimo nikakvu preveliku prepreku, našli smo rješenja za ono što je bilo sporno - rekla je Cvijanovićeva, dodavši da postoji nekoliko pitanja uz koja će Evropskoj komisiji biti dostavljeni originali komentari institucija s obzirom da postoje određena različita poimanja ili stavovi.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić rekao je da će u narednih par dana biti završeni svi odgovori na upitnik nakon čega slijedi verifikacija, a potom tehnička priprema za dostavljanje odgovora Briselu.

Odgovori na 3.242 pitanja na kraju će, kako je rečeno, imati više od 25.000 stranica na sva tri jezika, plus engleskom. Da je riječ o lijepoj vijesti u trenutku kriza kada BiH i Federacija imaju problem sa budžetom, smatra federalni premijer Fadil Novalić.

- Ovo je jedna svijetla tačka i novi signal koji šaljemo iz BiH u EU - rekao je Novalić.

Koja su konkretna rješenja usaglašena za sedam do danas otvorenih pitanja, novinarima nije saopšteno.