latinica  ћирилица
16/01/2018 |  18:33 ⇒ 19:29 | Autor: RTRS

Beograd spreman da sprovede sopstvenu istragu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručio je da je teroristički čin ubistva Olivera Ivanovića uznemirio građane u cijeloj Srbiji, da Beograd ima volju i da je zainteresovan da to ubistvo bude što prije razriješeno i da je spreman da sprovede sopstvenu istragu.

- Srbija od Euleksa i Unmika traži da prihvate učešće naših državnih organa u istrazi i da sa nama podijele informacije koje imaju zato što bi to pomoglo da se brže dođe do počinioca. Mi ćemo kroz Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovesti i sopstvenu istragu - rekao je Stefanović.

Prema njegovim riječima, bezbjednosna situacija u Srbiji je stabilna, a od predstavnika Kfora se očekuje da učine sve da zaštite Srbe na Kosmetu.

Stefanović je upozorio da postoji mogućnost da, oni koji Srbiji i Srbima na sjeveru Kosova i Metohije ne misle dobro, zloupotrebe situaciju.

Vulin: Ubica Ivanovića i nalogodavci biće kažnjeni

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da ubice i nalagodavci atentata na Olivera Ivanovića neće proći nekažnjeno i da će, ukoliko međunarodna zajednica ne pronađe i ne kazni odgovorne, to učiniti Beograd."

- Ozbiljno ćemo motriti, ali ne samo to, preuzećemo istragu i otkriti ko su ubice i nalagodavci. Ovo neće proći nakažnjeno. Ovo je napad na svakog Srbina, gdje god da živi i ne smije da prođe nekažnjeno - rekao je Vulin.

On je naveo da tragedija koja je izazvana terorističkim aktom nije samo potresla Ivanovićevu porodicu, već i svakog Srbina i svako ljudsko biće.

Upozorio je da ubistvo Ivanovića može da bude priprema za preuzimanje sjevera Kosmeta i za smjenu tamošnje policije.

- Vidjećemo da li će se ovo iskoristiti za smjenu policije pod nekim obrazloženjem nesposobnosti. I gle čuda, Srbi su baš ti koji su nesposobni, trebalo bi ih zamijeniti ili nekim sposobnijim kadrovima ili Albancima sa juga. O tome treba da razgovaramo. Mi moramo da vodimo računa da ovo ne smije da se iskoristi za dalje sukobe, nego da mora da se pronađe ko je ubica, ko je naredio taj užas - dodao je Vulin.

Komentarišući optužbe dijela opozicionih političara Srbije da iza napada i ubistva Ivanovića stoji vlast, Vulin je rekao da nije bilo neočekivano da predsjednik i premijer samoproglašenog Kosova, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, optuže Srbiju za bilo šta, ali da činjenica da u samoj Srbiji postoji toliko Srba koji napadaju Srbiju izaziva gađenje.

Izvor: SRNA