latinica  ћирилица
16/01/2018 |  17:06 ⇒ 17/01/2018 | 13:31 | Autor: RTRS

Robert Prosinečki za RTRS: Reprezentacija otvorena za sve talente (FOTO)

"Dugo nisam bio u gradu na Vrbasu, a detalj kojeg se najviše sjećam sa ovih prostora je poraz koji je Borac nanio Crvenoj zvezdi 1987. godine kada je banjalučki klub u to vrijeme osvojio Kup Јugoslavije", rekao je, između ostalog Robert Prosinečki, selektor fudbalske reprezentacije BiH, u intervjuu za portal RTRS-a.
Robert Prosinečki - Foto: RTRS
Robert ProsinečkiFoto: RTRS

Legenda jugoslovenskog, klupskog i reprezentativnog fudbala, aktuelni selektor fudbalske reprezentacije BiH, Prosinečki posjetio je našu kuću i u opuštenom razgovoru govorio o bh. reprezentaciji, šansama Zvezde i Partizana u šesnaestini finala Lige Evrope, Hrvatske i Srbije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i drugim temama, svojoj karijeri, slobodnom vremenu...

RTRS: Početkom januara preuzeli ste selektorsku funkciju u fudbalskoj reprezentaciji BiH. Šta vas je motivisalo da preuzmete nacionalni tim BiH i kakva su Vam očekivanja za naredni period?

PROSINEČKI: Motivi i želje su zaista velike. BiH ima sjajnu reprezentaciju, dobre igrače i moj cilj je bio da preuzmem selektorsko mjesto u reprezentaciji. Smatram to velikim izazovom i imam ambicije da BiH odvedem na jedno veliko takmičenje, a naredno veliko takmičenje je Evropsko prvenstvo 2020. godine.

RTRS: Јeste li upoznati sa situacijom u domaćem fudbalu i da li će na Vašim reprezentativnim spiskovima biti mjesta za igrače iz Republike Srpske?

PROSINEČKI: Ovo je moj redovan posao i prema tome stalno ću biti prisutan u zemlji kada krene drugi dio sezone u Premijer ligi BiH, tako da ću kroz ligu pratiti igrače, posebno mlađe koji dolaze na fudbalsku scenu i oni koji se budu pokazali u najboljem svjetlu, zaslužiće poziv u nacionalni tim, bez obzira odakle oni dolazili i u kojem klubu igrali. Uz ovaj broj igrača koji trenutno imamo, svakako će biti mjesta za novajlije, a ja sa tim nemam nikakvih problema. Smatram da su mladi igrači koji dolaze, budućnost našeg fudbala na ovim prostorima.

Robert Prosinečki i novinar RTRS-a Srđan Јanjić (Foto: RTRS)

RTRS: Pored selektorskog posla koji ste radili u reprezentaciji Azerbejdžana i kao pomoćnik selektora Hrvatske, vodili ste i velike klubove, Crvenu zvezdu i turski Kajzerispor. Koji posao za Vas predstavlja veći izazov i zadovoljstvo, selektorski ili onaj trenerski u klubu?

PROSINEČKI: Radi se o dvije potpuno različite fudbalske koncepcije. Posao u klubu zahtijeva svakodnevan rad i angažman, dok je selektorski posao potpuno drugačiji. Bio sam selektor Azerbejdžana tri godine i vidio da je to dosta drugačije od rada u klubu. Za nacionalni tim biraš talentovane igrače širom neke zemlje i van nje i nemate puno vremena za pripreme i analize, kao što to imate u klubu. Zbog kalendara takmičenja, propuštene šanse u reprezentaciji mnogo skuplje se plaćaju.

RTRS: Prekretnica u Vašoj igračkoj karijeri svakako je odlazak iz zagrebačkog Dinama u Crvenu zvezdu 1987. godine gdje ste za četiri sezone odigrali 117 utakmica i postigli 24 gola. Sve se to dogodilo zbog nesporazuma sa tadašnjim trenerom Miroslavom Ćirom Blaževićem. Šta Vam je iz tog perioda ostalo u najljepšem, a šta u najlošijem sjećanju?

PROSINEČKI: To su počeci moje karijere gdje sam se iz Zagreba preselio u Beograd i na kraju napravio karijeru koju sam napravio. To je bila odskočna daska za dalje, tako da sam nakon toga otišao u jedan od najvećih klubova na svijetu, Real iz Madrida. Crvena zvezda i period igranja u njoj, kada smo 1991. godine osvojili Kup evropskih šampiona najljepši je period u mojoj karijeri. Što se tiče loših stvari, nisam ih puno imao. Izdvojio bih težu povredu u Realu kada nisam mogao godinu dana zaigrati fudbal.

RTRS: Crvena zvezda i Partizan nakon 25 godina "prezimili" su u Evropi. Kakve su šanse ova dva tima u dvomeču šesnaestine finala Lige Evrope protiv CSKA, odnosno Viktorije iz Plzenja?

PROSINEČKI: Sigurno je velika stvar što su i Zvezda i Partizan dočekali proljeće u Evropi nakon dugo vremena. Došli su među 16 najboljih ekipa i niti jednoj ekipi dalje neće biti lako. Crvena zvezda za nijansu je izvukla nezgodnijeg protivnika. CSKA je dugo bio redovan učesnik Lige šampiona, tako da, sasvim sam siguran, beogradske crveno-bele očekuje izuzetno teška utakmica. Zvezda u zadnje vrijeme igra sve bolje i kroz vrlo tešku grupu, pored Arsenala i Kelna, prošla je dalje. Zbog toga svi vjerujemo da bi se i naredna prepreka u vidu CSKA mogla savladati. Partizan je izvukao nešto slabijeg protivnika, iako smatram da u nokaut fazi Lige Evrope nema slabih protivnika. U svakom slučaju, smatram da će im biti nešto lakši put do osmine finala.

Robert Prosinečki (Foto: FONET)

RTRS: Bliži se Svjetsko prvenstvo u Rusiji u junu. Tamo su se plasirale Srbija i Hrvatska. Koja su Vaša očekivanja od ove dvije reprezentacije?

PROSINEČKI: U Hrvatskoj se dosta priča o ovoj generaciji reprezentativaca. Ovo je reprezentacija koja je skup igrača koji igraju u najboljim klubovima u Evropi i svijetu. Od Hrvatske se najmanje očekuje da prođe grupu, što je i normalno, ali želje za velikim rezultatom sigurno su prisutne kod svih. Srbija se dugo nije plasirala na neko veliko takmičenje. Nakon osam godina, ponovo je došla na scenu - na Svjetsko prvenstvo. Srpska reprezentacija ima dosta tešku grupu. Tu je ipak dugogodišnji svjetski prvak Brazil, koji evidentno nije samo favorit u grupi, nego i jedan od favorita za osvajanje Mundijala u Rusiji.Takođe, tu je Švajcarska koja je posljednjih godina dosta napredovala, jer im igrači igraju u velikim klubovima. Švajcarci imaju sjajnu generaciju, tako da će Srbiji biti izuzetno teško u grupi.

RTRS: Šta radite u slobodno vrijeme kada niste okupirani fudbalom?

PROSINEČKI: Ne želim da zvuči kao kliše, ali moj život je samo fudbal. Pored toga, kada imam bar malo slobodnog vremena, zajedno sa suprugom volim da pogledam neki dobar film i poslušam kvalitetnu muziku, uglavnom rok, ali ne krijem da volim i starije narodnjake, naravno, kada to profesionalne obaveze dozvole. Uglavnom, sasvim sam malo slobodan.

Robert Prosinečki rođen je 12. januara 1969. u Filingen-Šveningenu u Njemačkoj.

Bivši je jugoslovenski i hrvatski fudbaler i reprezentativac i fudbalski trener. Poznat je kao član generacije Crvene zvezde koja je osvojila Kup evropskih Šampiona. Za Crvenu zvezdu je nastupao od 1987. do 1991. godine i u klubu ostavio neizbrisiv trag sjajnim partijama i efektnim golovima. Bio je trener Crvene zvezde.

Počeo je da se bavi fudbalom u zagrebačkom Dinamu gdje je zapažen kao talenat i već sa 18 godina igra u prvom timu.

Nakon nesuglasica s trenerom Miroslavom Ćirom Blaževićem koji je izjavio da će "pojesti trenersku diplomu" ako Prosinečki postane igrač, odlazi u Crvenu zvezdu.

Proglašen je najboljim igračem Svjetskog prvenstva za fudbalere do 20 godina 1987. godine u Čileu, gdje je Јugoslavija bila pobjednik.

Za reprezentaciju Hrvatske odigrao je 49 utakmica i postigao 10 golova, a za Јugoslaviju 15 utakmica uz 4 gola. Prvi gol u dresu Јugoslavije dao je protiv Grčke 20. septembra 1989. u prijateljskoj utakmici. Igrao je za Јugoslaviju na Svjetskom prvenstvu 1990, a za Hrvatsku na Evropskom prvenstvu 1996. i Svjetskim prvenstvima 1998. i 2002. godine.

Autor: S. Јanjić/RTRS

Foto: G. Kuruzović