latinica  ћирилица
16/01/2018 |  12:04 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Oštre osude ubistva Olivera Ivanovića

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je ubistvo Olivera Ivanovića zločinački i teroristički čin koji mora biti i biće kažnjen.
Prostor oko Ivanovićeve stranke je blokiran - Foto: B92
Prostor oko Ivanovićeve stranke je blokiranFoto: B92

Đurić je ocijenio da je ubistvo Ivanovića napad na cijeli srpski narod. On je podsjetio da je prethodnih dana Srbima prijećeno ratom bez ikakve reakcije međunarodne zajednice i da je bilo nekoliko napada na njihovu imovinu.

Rakić: Amerika je upozoravala, ali svi su bili gluvi!

Pucanj u predsjednika Građanske inicijatice "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića predstavlja pucanj u svakog Srbina koji nije želio da napusti svoje ognjište, izjavio je predsjednik Srpske liste Goran Rakić.Rakić kaže da je kukavički napad kojim je prekinut Ivanovićev život duboko potresao sve Srbe na Kosovu i Metohiji, te zahtijeva najhitniju reakciju svih bezbjednosnih službi.

Podsjetivši da je prije nekoliko dana Stejt department najavio moguće terorističke napade na sjeveru Kosova i Metohije, Rakić je upitao zašto niko nije ove najave uzeo u obzir i preventivno djelovao da bi se ovo spriječilo.

Dačić: Ubistvo Olivera Ivanović - bezuman teroristički akt

Ubistvo Olivera Ivanovića bezuman je teroristički akt koji ugrožava stabilnost ne samo sjevera Kosova nego i regiona, ocijenio je ministar spoljnih poslova Srbije. Ivica Dačić, koji boravi u posjeti Crnoj Gori, rekao je da ga je vijest o ubistvu Ivanovića primio dok je slijetao na aerodrom u Podgorici. On je uputio saučešće porodici Olivera Ivanovića, poručivši da je kukavičkim činom ubistva, nažalost, zaustavljen jedan sjajan i hrabar čovjek, posvećen saradnji i toleranciji.

"Duboko me je potresla vijest o brutalnom ubistvu Olivera Ivanovića. Saučestvujem u bolu porodice. Јa ću Olivera pamtiti kao čovjeka koje je bio simbol borbe za prava Srba na Kosovu i Metohiji i koji je ostajao tamo gdje drugi nisu smjeli", naveo je Dačić u telegramu saučešća.

"Zahtijevamo da policija reaguje i uhapsi počinioce i naručioce ovog gnusnog akta. Najvažnije je da se sačuva mir i stabilnost na severu Kosova", naveo je Dačić na konferenciji za novinare u vili "Gorica" u Podgorici.

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije je osudila ubistvo Olivera Ivanovića, i ocijenila da je riječ o terorističkom aktu i kukavičkom činu.

"Najoštrije osuđujem besprizorni teroristički akt ubistva Olivera Ivanovića, uperen protiv svih Srba na Kosovu i Metohiji, države Srbije, mira i stabilnosti u regionu", istakla je Gojkovićeva.

Ona je navela da ovaj gnusni kukavički čin zahtijeva osudu i hitno reagovanje organa Euleksa i Unmika da bi počinioci ovog zločina što prije bili izvedeni pred lice pravde.

"Očekujem da se neizostavno izađe u susret zahtevu državnih organa Srbije da učestvuju u sprovođenju istrage na teritoriji Kosova i Metohije", izjavila je Gojkovićeva.

Predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine Srbije Milovan Drecun rekao je da mu se čini da je riječ o profesionalnom ubistvu.

" Akcija je dugo pripremana, automobil koji je korišćen u atentatu je uništen i korišćen je pištolj sa prigušivačem", naveo je Drecun.

Smatra da je naručilac angažovanjem profesionalnih ubica želi da se sakrije. Smatra da je važno da se zatvori prostor za spekulacije i da se u što kraćem roku pronađu izvršioci i nalogodavac.

Kako je istakao, Ivanović je bio važna politička figura među Srbima na KiM. "Ne treba zaboraviti da je da je ubistvo došlo u trenutku kada su se desili slučajevi uništavanja imovine Srba na Kosovu i pred podizanje prvih optužnica protiv komandanata bivše OVK", istakao je Drecun.

Naglasio je da je i Stejt department upozorio na mogućnost izazivanja nereda i organizovanja terorističkih napada. Kaže da ga čudi da međunarodni zvaničnici nisu otkrili da se nešto planira.

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je da je ubijen jedan od najboljih među nama koji se borio za Srbe na KiM.

"Ivanović ništa nije radio da učini štetu nekome, ni Albancima, ni Srbima. On je uvijek razgovarao jezikom argumenata, otvoreno", naglasio je Odalović.

Kako kaže, Ivanovića su ljudi voljeli, on nije čovjek koji je mrzio, i bio je otvoren i hrabar, te još više boli "kukavičko ubistvo".

Dodao je da je na današnji dan, 16. januar, "crni dan" kada je u pitanju bezbjednost Srba na KiM, jer je na taj dan prije tri godine ubijen Dimitrije Јanićijević i prije dvadeset godina pokušan atentat na rektora Radivoja Papovića.

Povodom ubistva Ivanovića, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac u izjavi za RTS rekao je da je ubijen čovjek koji je veliki dio svoje karijere posvetio dijalogu između Srba i Albanca i uspostavljanju mirnih odnosa između dva naroda

"Ubijen je veliki i srčan borac za prava Srba kako na Kosovu i Metohiji tako i svuda. Ubijen je naš prijatelj", dodao je Pupovac.

Princ Aleksandar Karađorđević poručio je da je ubistvo lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića nenadoknadiv gubitak za sve kojima su mir i pravda na srcu, te ocijenio da ono "ima mnogo izvršilaca i još više reditelja".

"Oni koji su pokrenuli hajku na Ivanovića, oni koji su saučestvovali u njegovom neopravdano dugom boravku u zatvoru, oni koji su imali sluha za sve i svakoga osim za nevolje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, oni koji i danas veruju da se problemi najuspešnije rešavaju odstrelom političkih suparnika, oni ponovo nastavljaju svoj zločinački pohod", upozorio je Karađorđević.

On je istakao da je ubistvo Ivanovića užasno, ali i da je neometano i nekažnjeno djelovanje onih koji su podjednako krivi, kao i onaj koji je povukao oroz, poraz ljudskosti, civilizacije i demokratije, a tu niko nema pravo da ostane po strani.

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji ocijenilo je da su izjave predsjednika i premijera samoproglašenog Kosova Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, u kojima osuđuju ubistvo Olivera Ivanovića, uvredljive jer su i sami počinili monstruozne zločine na Kosmetu.

"Јavnost neka ne misli da su to iskrene izjave i pozitivan gest `albanskih lidera`. Ti isti su još juče kidnapovali i ubijali Srbe", saopšteno je iz Udruženja.

Porodice srpskih žrtava sa Kosmeta zatražile su da Specijalni sud za zločine terorističke OVK nad Srbima procesuira i osudi Tačija i Haradinaja.

DSS: Јoš jedan u nizu nekažnjenih zločina na Kosmetu

Demokratska stranka Srbije /DSS/ saopštila je da je šokirana viješću da je Oliver Ivanović jutros "surovo smaknut" ispred prostorija njegove stranke, te da očekuje od države Srbije da se najenergičnije angažuje da ovaj zločin ne ostane nekažnjen. U saopštenju se napominje da je ubistvo Olivera Ivanovića, koji je zbog optužnice Euleksa više od tri godine nevin proveo u pritvoru, posljednji u nizu nerasvijetljenih zločina počinjenih na sjeveru Kosova i Metohije posljednjih godina.

Osude i iz Brisela

Evropska unija je "snažno osudila" ubistvo Olivera Ivanovića i pozvala sve strane da pokažu “mir i da se uzdrže“, kako bi zakon i pravosuđe na Kosovu obavili svoj posao.

"Očekujemo od kosovskih vlasti iz oblasti vladavine prava da ne štede truda kako bi našli i izveli počinioce pred lice pravde bez odlaganja. EULEKS će u tome pomoći vlastima u okviru svog mandata“, izjavila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

EU je uputila saučešće porodici Olivera Ivanovića.

NATO je osudio ubistvo Olivera Ivanovića i apelovao na sve strane da pokažu uzdržanost i omoguće pravosudnim organima da sprovedu sveobuhvatnu istragu. Portparol NATO-a Oana Longesku izjavila je za Tanjug da Kfor nastavlja da garantuje bezbjednost i slobodu kretanja širom Kosova i Metohije na osnovu Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244.

Ona je poručila da NATO u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU i poziva da on bude nastavljen što prije.

"To je od ključnog značaja za regionalni mir i bezbjednost", rekla je Longesku.

UNMIK ponovo zatečen

Šef UNMIK-a Zahir Tanin osudio je jutrošnje ubistvo Olivera Ivanovića, predsjednika Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" i izrazio nadu da će odgovorni za ovaj zločin biti brzo uhapšeni.Tanin je izrazio uvjerenje da će istražni organi raditi brzo i efikasno, dodajući da su sve međunarodne agencije na terenu spremne da pruže bilo kakvu podršku koja bi pomogla brzom hapšenju odgovornih.

OEBS na Kosmetu

Šef Misije OEBS-a na Kosovu ambasador, Јan Bratu, osudio je jutrošnje ubistvo Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", ističući da će otkrivanje ubica biti veliki test za vladavinu prava na Kosovu.Bratu je pozvao nadležne organe da učine sve da se počinioci izvedu pred lice pravde.

On je istakao da je "razorna pomisao da jedan političar u 2018. godini može da bude hladnokrvno ubijen na Kosovu", te dodao da ubistvo Ivanovića izaziva duboku uznemirenost.

Vijest o ubistvu Ivanovića prenijeli najveći svjetski mediji

AP ocjenjuje da će ovaj napad najvjerovatnije pojačati etničke tenzije na Kosovu i naglašava da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom sazvao hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbednost. Američka agencija u izveštaju iz Kosovske Mitrovice Ivanovića opisuje kao "jednog od ključnih političara na sjeveru Kosova, većinom naseljenom Srbima".

BBC u svom izvještaju navodi da je ubijen istaknuti srpski političar na Kosovu Oliver Ivanović, koji je "smatran jednim od umjerenih lidera kosovskih Srba". I agencija Rojters preneijla je danas vijest o terorističkom napadu u Kosovskoj Mitrovici u kojem je ubijen lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", navodeći da je Ivanović poznat kao umjeren političar i da je bio jedan od glavnih sagovornika zvaničnika NATO, UN i EU.

I ruska agencija Tass prenijela je da je lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović jutros ubijen u Mitrovici. Kao glavnu vijest na svom sajtu ubistvo Olivera Ivanovića prenela je i “Raša tudej“. Tass javlja i da se ljudi u velikom broju okupljaju ispred prostorija sjedišta stranke i bolnice, kao i da je policija blokirala okolne ulice.

Francuski mediji Ivanovića opisuju kao važnog srpskog političara na Kosovu, dok je Radio Slobodna Evropa podsjetio da se na posljednjim lokalnim izborima 22. oktobra 2017. zbog zastrašivanja na sjeveru Kosova, četvoro sa liste stranke čiji je Ivanović bio lider povuklo, te da mu je nedavno u Sejvernoj Mitrovici zapaljen automobil. Na to podseća i "Dojče vele".

Izvor: Agencije