latinica  ћирилица
11/01/2018 |  13:46 | Autor: RTRS

Nejasno zašto je Dikoviću uskraćena viza za SAD

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da mu nije jasno zašto je američka Ambasada u Beogradu odbila da izda vizu načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Ljubiši Dikoviću za ulazak u SAD kako bi učestvovao na Konferenciju načelnika generalštabova o borbi protiv nasilnih ekstremističkih organizacija.

Vulin je istakao da je general Diković hrabar i častan oficir kojim se Vojska Srbije ponosi, te da ništa u njegovom ratnom putu i životu ne može biti razlog da on ne dobije vizu za putovanje u SAD, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"Mi nismo dobili zvanično objašnjenje zašto je to tako, tražili smo ga, tražimo ga i tražićemo ponovo od Ambasade SAD u Srbiji. Sa velikim nestrpljenjem očekujem da nam se kaže kako je moguće da je generalu Dikoviću uskraćena viza za putovanje koje su tražili američki domaćini, a ne za putovanje koje je tražio on ili Vojska Srbije", rekao je Vulin.

On je poručio da je Vojska Srbije ponosna na Dikovića i da ne može da razumije takav odnos.

"Takva odluka se loše odrazila na naše vojno-vojne odnose, takva odluka ne doprinosi našoj saradnji, takva odluka ostavlja jedan loš trag", ocijenio je ministar.

Irazio je nadu da će SAD razmotriti svoju odluku, ne zato što general Diković hoće ili neće da putuje, već zato što je to odnos prema prvom čovjeku Vojske Srbije i odnos prema Vojsci Srbije u cjelini.

"Dok se to ne riješi, bojim se da će takva odluka i dalje izazivati negativne posledice", poručio je Vulin.

Izvor: SRNA