latinica  ћирилица
10/01/2018 |  18:38 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Zašto se za savjetnika direktora RAK-a traži kandidat bio-medicinskog smjera? (VIDEO)

Da bh. apsurdima nema kraja dokazuje i novi konkurs Regulatorne agencije za komunikacije, kojim bi za savjetnika direktora mogao da bude izabran i neko sa bio-tehničko ili bio-medicinskim zvanjem. Јavnost i struka u čudu,ali iz RAK-a poručuju da dodatnih obrazloženja nema, dok se konkursna procedura ne završi.
RAK konkurs - Foto: RTRS
RAK konkursFoto: RTRS

Uz opšte, stručni savjetnik generalnog direktora RAK-a mora da ispunjava i posebne uslove. A među njima i visoku stručnu spremu i to društvenog, tehničkog, humanističkog ili, kako je navedeno, biotehničko-biomedicinskog smjera, sa najmanje tri godine iskustva na istim ili sličnim poslovima. O čemu bi na primjer bio-hemičar ili stručnjak iz oblasti genetike, toksikologije ili embriologije mogao da savjetuje u oblasti komunikacija malo kome je jasno.

"Obavještavamo vas da u toku trajanja konkursa Agencija, kao institucija nadležna za provođenje konkursa, neće davati dodatna obrazloženja na objavljeni javni konkurs. Stojimo na raspolaganju za sva obrazloženja nakon što se okonča provođenje procedure za prijem u radni odnos stručnog savjetnika u kabinetu generalnog direktora", piše u odgovoru RAK-a.

Upućeni u sektor telekomunikacija začuđeni. Ne vjeruju da u sistematizaciji RAK-a postoji takav profil stručnjaka i ističu da je logično da savjetnik direktora ove Agencije bude stručnjak iz oblasti komunikacija, prije svega telekomunikacija ili emitovanja programa.

"Ako se traži neko relevantno znanje, onda bi moglo samo da se traži uz komunikacije. Moglo bi da se traži znanje pravno, ekonomsko i tehničko, ali da bude savjetnik biohemičar ili profil biomedicine ili neke druge slične oblasti to je zaista prosto nevjerovatno za mene", istakao je bivši član Savjeta RAK-a Slobodan Bošković.

Da bi za savjetnika trebalo da bude izabran neko sa stručnim znanjem iz opisa poslova Agencije smatra i politolog Adis Arapović. Kaže da je ovaj interesantan i kontroverzan javni poziv vidio, ali ne i bilo kakvo suvislo objašnjenje iz RAK-a. 

"Ako ne dobijemo vrlo konkretno objašnjenje zašto traže osobu tog stručnog smjera, ništa drugo mi ne možemo zaključiti osim da se pokušava 'naštimati' za neku konkretnu osobu koja mora biti bliska onima koji će vršiti izbor ili onima koji će vršiti konačna imenovanja", dodao je Arapović.

Sa kojim znanjem će savjetnik direktora RAK-a obavljati najsloženije studijsko-analitičke i stručno operativne poslove osnovne djelatnosti, kako se navodi u konkursu, ostaje da se vidi po njegovom završetku. Do tada javnosti samo preostaje da se i dalje pita kakve veze ima biomedicina sa telekomunikacijama. Doduše, za ovu poziciju na neodređeno vrijeme naveden je probni rad od šest mjeseci, sa 1.300 maraka neto plate.