latinica  ћирилица
10/01/2018 |  18:31 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Platio i za stan i za porez, a sud prijeti deložacijom (VIDEO)

A sud u Istočnom Sarajevu,presudio je da Slobodan Đogić sa svojom porodicom mora da iseli iz stana koji je kupio prije 12 godina. Hoće li naplata tuđih dugova ovu porodicu koštati krova nad glavom?!
Stambeni problemi - Foto: RTRS
Stambeni problemiFoto: RTRS

Novogodišnje i božićne praznike Slobodan Đogić proveo je sa zebnjom. Svaki dan iščekuje sudske izvršitelje da izbace njegovu porodicu iz stana koji je kupio 2006. godine o čemu svjedoče uplatnice i kupoprodajni ugovori.

"Stan sam kupio prije 12 godina, ali se pojavio suvlasnik, znači firma Unigrad je stan dva puta prodala. Dobijam poziv iz Suda, bio sam na sudu, bila je i licitacija stana i neki dan sam dobio rješnje da moram iseliti iz stana", rekao je Đogić.

Neposredno nakon useljenje Slobodan je htio da uknjiži nekretninu. Platio je porez na stan ali ne direktno Poreskoj upravi već preduzeću "Unigrad". Ubrzo saznaje da „Unigrad“ nije uplatio porez zbog čega se, kaže, nije mogao da uknjiži kao vlasnik stana.

"To je razlog. U katastru su mi tražili papir iz Poreske da sam platio porez. Kada sam otišao u Poresku upravu kažu mi da Unigrad duguje milion i 200.000 KM za porez i na tome je stalo", dodao je Đogić.

Dragan Kulina, vlasnik preduzeća "Unigrad" svu odgovornost za nastale probleme prebacuje na Slobodana Đogića, jer se nije na vrijeme uknjižio kao vlasnik stana.

"Nijednog momenta mi ne sporimo da je on platio, On je dobio potvrdu da je izmirio sve obaveze. Zašto je toliko godina čekao da to uradi, da se uknjiži, nije nikome jasno?", pita Kulina. 

Kulina negira da je Slobodanov stan prodao preduzeću „Građevinar“ iz I.Ilidže kojem duguje novac već da je zbog izgubljenog spora sa tim preduzećem, nadležni Sud, stan koji je Slobodan kupio ali se nije formalno upisao kao vlasnik u katastru, preknjižio na novog vlasnika.

"Mi smo izgubili spor sa tim Građevinarom i on se upisao, pošto se ta nekretnina vodila na nama, iako iako nije naša, i to je jedina nekretnina koja je u tom momentu bila na nama. Ko je i zašto te podatke dao Sudu, ja ne znam", dodao je Kulina.

Zbog višegodišnjih problema oko stana i sudskog naloga za iseljenje, Slobodan ima zdrastvenih problema. Ne misli da iseli jer je kaže stan pošteno platio radeći godinama dvije smjene. Razočaran je u pravni sistem u kome zbog sudskog spora dvije firme, pojedinac ostane bez mukom stečene nekretnine.