latinica  ћирилица
10/01/2018 |  15:39 ⇒ 19:06 | Autor: RTRS

Košarac: Bošnjački političari ne mogu da utiču na to šta će da slavi Srpska

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da inicijativa poslanika SDP-a Denisa Bećirovića u vezi sa 9. januarom predstavlja jedan od pokušaja obračuna sa Republikom Srpskom i njenim značajnim datumima i poručio da bošnjački političari ne mogu da utiču šta će Srpska i njeni građani da obilježavaju.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

"Bošnjački političari mogu da vrijeđaju, kao što to sada čine Bećirović i lider SDA Bakir Izetbegović, ali nikako ne mogu da utiču na to šta će i na koji način obilježavati građani Srpske. Građani Srpske su na referendumu rekli svoje mišljenje o 9. januaru. Svi koji su bili kraj malih ekrana ili na obilježavanju 9. januara bili su ponosni na Republiku Srpsku i zahvalni svima onima koji su dali svoj doprinos njenom stvaranju", naglasio je Košarac.

On je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da "niti jedan Bećirović niti ini Bećirovići iz Federacije BiH neće moći uticati na sudbinu Republike Srpske, a naročito ne na ono što institucije i građani Srpske žele".

"Ovo je primitivan politički potez onih kojima je Bakir Izetbegović idol. Mene ovo podsjeća na činjenicu da je Denisu Bećiroviću idol Bakir Izetbegović i da se takmiče ko će pokušati da napravi što veću štetu Republici Srpskoj", istakao je Košarac.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a istakao je da ni Bećirović ni Izetbegović ne mogu napraviti problem Republici Srpskoj jer su Srpska i njene ustavne institucije jake.

Navodeći da je teoretski moguće da se Bećirovićeva inicijativa nađe na dnevom redu sjednice Predstavničkog doma, Košarac je pozvao poslanike iz SDS-a da se to u startu odbije.

"Ako oni ne budu iz nekih razloga uz Klub SNSD-a, SNSD ima poslovničke mogućnosti u oba doma Parlamentarne skupštine da zaustavi inicijativu i donošenje takvih zakona", objasnio je Košarac.

On je dodao da treba vidjeti kako će SDP reagovati na Bećirovićevu inicijativu, ističući da ona ne doprinosi smanjivanju prenapregnutih međunacionalnih i političkih odnosa u BiH.

"Mislim da SDP treba da kaže da li on nastavlja politiku Bakira Izetbegovića da se Republika Srpska i njene institucije i volja građana omalovažavaju i vrijeđaju", rekao je Košarac i zaključio da što je više takvih napada iz Federacije BiH na Republiku Srpsku, sve je manje BiH.

Izvor: Srna