latinica  ћирилица
10/01/2018 |  14:03 ⇒ 18:59 | Autor: RTRS

Čubrilović: NSRS najefikasiji parlament u BiH (VIDEO)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je obilježavanje 9. januara - Dana Republike proteklo dostojanstveno i da su sa svečanosti poslate poruke mira i želje za saradnju.
NSRS: Prijem za novinare (Foto: NSRS) -
NSRS: Prijem za novinare (Foto: NSRS)

Govoreći o radu Parlamenta Republike Srpske u protekloj godini, Čubrilović je rekao da je Narodna skupština i dalje najefikasiji parlament u BiH kada je riječ o usvajanju zakona i ostalih akata.

Čubrilović je u prilog ovoj činjenici iznio podatak da je Narodna skupština Republike Srpske prošle godine usvojila 53 zakona, od čega su 42 planirana Programom rada parlamenta.

Na novogodišnjem i božićnom prijemu za predstavnike medija, Čubrilović je rekao da je parlament Srpske 2017. godine realizovao 59 tematskih cijelina, održao 11 sjednica, od čega sedam redovnih i četiri posebne, te da je zasjedao 38 dana.

Iznoseći uporedne podatke o radu drugih parlamenata u BiH i regionu u protekloj godini, Čubrilović je rekao da je Parlamentarna skupština BiH usvojila pet zakona i 27 ostalih akata, dok je Predstavnički dom Parlamenta Federacije usvojio 35 zakona i 20 ostalih akata.

On je naveo da je Skupština Srbije prošle godine usvojila 36 zakona i 62 odluke, dok je Hrvatski sabor usvojio 62 zakona i 193 odluke.

Čubrilović je izrazio zahvalnost novinarima na predanom praćenju rada Narodne skupštine Republike Srpske i njenih aktivnosti, ističući da su svojim radom doprinijeli dobrim rezultatima u radu parlamenta Srpske.

On je rekao da podržava raniju inicijativu Kluba novinara Republike Srpske da se novinarima omogući beneficirani radni staž u Srpskoj.

"Kada takva inicijativa dođe, parlament Srpske će se izjasniti o tome, a što se mene lično tiče, pozitivno i sada", zaključio je Čubrilović.

Čubrilović najavio je da bi Kolegijum parlamenta 18. januara trebalo da utvrdi termin prve redovne sjednice parlamenta u 2018. godini koja bi trebalo da bude održana u prvoj polovini februara.

Izvor: RTRS/SRNA