latinica  ћирилица
10/01/2018 |  11:08 ⇒ 11:14 | Autor: RTRS

Tunis- Haos na ulicama, uhapšeno 200 osoba

Više od 200 osoba je uhapšeno i desetine je povređeno u okršajima demonstranata i policije u više gradova u Tunisu. Bačen je i molotovljev koktel na sinagogu.
Haos na ulicama Tunisa - Foto: TANЈUG
Haos na ulicama TunisaFoto: TANЈUG

U južnom predgrađu prestonice Tunisa opljačkan je i jedan supermarket, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

U sukobima sa demonstrantima širom zemlje povrijeđeno je 49 policajaca, a 206 učesnika u neredima je uhapšeno.

Tokom noći policija i vojska raspoređeni su u više gradova u Tunisu, među kojima je Teburba, 30 kilometara zapadno od grada Tunisa, gdje je stotine mladih izašlo na ulice posle jučerašnje sahrane jednog čovjeka koji je nastradao u okršajima prethodne noći.

Polemika se još vodi oko uzroka njegove smrti. Vlasti demantuju da ga je ubila policija, a demonstranti su ga proglasili mučenikom.

Na sinagogu na tuniškom ostrvu Đerba nepoznati napadači bacili su dva molotovljeva koktela, poslije čega je izbio požar. AP navodi da je sinagoga u to vrijeme bila prazna, požar je brzo ugašen i niko nije povrijeđen. U sinagogi je smještena i  jeverejska škola, a napad se desio kasno sinoć dok su u drugim dijelovima Tunisa trajali protesti.

Incidenti su zabilježeni u gradovima Gafsa na jugu, Kaserin u centru i Sidi Buzid, odakle je u decembru 2010. godine počela socijalna pobuna koja je označila početak Arapskog proljeća.

Incidenti su uslijedili poslije izbijanja mirnih protesta zbog porasta cijena i uvođenja mjera štednje od 1. januara prema kojima se predviđa podizanje poreza.

Izvor: Agencije