latinica  ћирилица
09/01/2018 |  20:14 ⇒ 21:51 | Autor: RTRS

Na obilježavanje Dana Srpske Sarajevo reagovalo uvredama (VIDEO)

Na svečano obilježavanje Dana Republike Srpske, Sarajevo je gotovo horski reagovalo osudama i uvredama.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Namjerno ili slučajno "neupućeni" u odluke Ustavnog suda BiH, istog u koji se zaklinju, i isto tako "neobaviješteni" o odredbama Novog zakona o Danu Republike Srpske, sarajevski "intelektualci" predstavnici Islamske zajednice, novinari rođendan Srpske etiketirali su neustavnim. Nisu izostala ni uobičajena reagovanja dijela, Sarajevu naklonjene, međunarodne zajednice - OHR-a i američke ambasade.

Dok su se u Banjaluci prolamali zvuci koračnica u slavljeničkoj atmosferi, samoproglašeni "tolerantni" i multi grad na Miljacki, isti onaj iz kojeg protjeruju antifašiste i Djeda Mraza, a ruke "šire" oficirima Handžar divizija, raznim Busuldžićima i Đozama, horski je vrištao. Pod pokroviteljstvom dijela Islamske zajednice i Vijeća Bošnjačkih intelektualaca, istovremeno dvije tribine – i obje nimalo tolerantno – Srpsku po već uobičajenoj autističnoj mantri, nazivaju genocidnom tvorevinom.

Prva je uz monstruoznu pozivnicu okupila autore fetvi protiv svega što je srpsko, poput člana Rijaseta Nezima Halilovića Muderiza, zatim ideologe sramotnih instalacija, poštovaoce lika i djela ratnog koljača iz Srebrenice Nasera Orića, i one, po sarajevskoj toleranciji prepoznatljive, kvazi analitičare.

Ona druga – kako se proglasiše, naučnike i istoričare, toliko "ogrezle" u nauci i istoriji da ne znaju ni kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

- Formiranjem Srpske paradržavne tvorevine u RBiH, slično nacističkim tvorevinama NDH, i u Srbiji Kvinsličkoj upravi generala Nedića javno je objelodanjen subjektivni mentalni psihološki element genocida. U paradržavnu tvorevinu je na kraju 1992. godine legalizovao Dejtonski mirovni sporazum, kaže Smail Čekić, direktor Instituta za istraživanje zločina Sarajevo.

Osim što je zabludjeli sarajevski istoričar "zaboravio" da je Dejtonski sporazum potpisan ne 1992. već 1995. godine, zaboravio je i brojne druge istorijske fakte. Da je 9. januar bio iznuđeni odgovor. Da je sedam  mjeseci prije spornog mu januara u svim dijelovima BiH sa muslimanskom većinom formirana Patriotska liga – paravojna muslimanska formacija i Zelene beretke sa istim predznakom.

Ili da je prva nacionalna stranka u BiH – upravo Stranka demokratske akcije koju su formirali sljedbenici Mustafe Busuldžića. Pogubnije od amnezije jednog istoričara, jeste naučena, jednoumna sarajevska "čekićologija".

Poput one iz 1992.

- Stidim se kao pripadnik srpskog naroda, užasnut sam što se danas čirom Republike Srpske u Banjaluci posebno obilježava dan koji je donio puno nesreća, zla, narodima i građanima, tvrdi Miladin Vidaković predsjednik Srpskog građanskog vijeća Sarajevo.

- Hrvatsko građansko vijeće - tada je osnovana paradržava Srpska Republika i izazvala je posle veliko zlo u BiH, kaže Marinko Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Sarajevo.

Čekiću i Čekićima, ponovo se pridružio SDP-ov Denis Bećirović iza kojeg su već sabrana djela neuspjeha. Od jalove Rezolucije o Sutorini pa do brojnih istih takvih prijedloga kojima je bezuspješno pokušavao da uokviri sarajevsku ratnu mantru. Umjesto uobičajenih pres konferencija ovaj put svoju "umotvorinu" u pisanoj formi uputio je Kolegijumu Predstavničkog doma – tražeći od njih da 9. januar proglase Danom sjećanja na žrtve genocida.

Masovna psihoza ovladala je i među novinarima. Medijske kuće, a pojedine sa čak i regionalnim predznakom, u svom jednostranom izvještavanju okupljale su samo najžešće kritičare rođendana Srpske.

I "utrkivale se" koja će više istaći natpis kako Srpska obilježava "neustavni" dan. Zabludjela sarajevska javnost zaboravila je pri tom, da pročita Odluku omiljenog im Ustavnog suda – koji je svojevremeno neustavnim proglasio, ne 9. januar kao Dan Republike Srpske, već samo dio odredaba koji se odnose na vjersko obilježavanje.

Namjerno ili slučajno "zaboravili" su novinari i da je Parlament Srpske davno već donio Novi zakon o Danu Republike kojim je Odluku Ustavnog suda ispoštovao.

Isto su "zaboravili" i OHR i američka ambasada,koji su cijeli dan su podsjećali kako se odluke Ustavnog suda moraju poštovati.

Duh "sarajevske tolerancije" ovladao je i društvenim mrežama – mržnja i netrpeljivost isijavali su iz gotovo svakog komentara sa sarajevskih portala. Slučajno ili ne, baš danas i u Srebrenici, Bošnjaci su usvajali tzv. Potočarsku deklaraciju.

- U smislu 9. januara koji je po nama legalistički gledajući dan koji je Ustavni sud proglasio neustavnim i oko toga nema nikakvog politiziranja i vrijeme će pokazati da je nemoguće se suprotstaviti pravnom sistemu države BiH koji postoji, ističe Ćamil Duraković, bivši načelnik opštine Srebrenica.

Za kvazi tolerantno Sarajevo i njegove satelite, razne Čekiće i "čekićologiju", bošnjačke amanetlije, istorijski autizam i moralne devijacije, nije li vrijeme, da umjesto razdora i netrpeljivosti, počnu da poštuju univerzalne vrijednosti demokratije. Umjesto što se batrgaju u vlastitoj prašini!