latinica  ћирилица
09/01/2018 |  19:13 | Autor: RTRS

Јunker: Hitno riješiti bilateralne sporove

Zemlje zapadnog Balkana imaju istorijsku mogućnost da pristupe EU do 2025. godine, ali Unija ne može i neće unositi bilateralne sporove u blok i zato ih zemlje zapadnog Balkana moraju hitno riješiti, navodi se u Nacrtu strategije za zapadni Balkan koji je prenio "EU observer".
Žan Klod Јunker  (Foto:nineoclok.ro) -
Žan Klod Јunker (Foto:nineoclok.ro)

"EU observer" prenosi da bi uz jaku političku volju, uvođenje pravih reformi i trajnih rješenja za sporove sa susjednim zemljama, Srbija i Crna Gora trebalo da budu spremne za članstvo u EU do 2025. godine.

U Nacrtu se nagovještava da bi Albanija, BiH, Makedonija i samoproglašeno Kosovo trebalo do tada da napreduju na putu ka EU ili, drugim riječima, da bi pregovori sa ovim zemljama trebalo da napreduju.

Iz EU navode da bi ovaj nacrt trebalo da bude usvojen ili 7. ili 14. februara.

Nacrt predstavlja preokret u stavu EU nakon što je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker 2014. godine izjavio kako neće biti novih pridruživanja bloku u bliskoj budućnosti.

Srbija i Crna Gora su već započele pregovore o pristupanju Uniji, Albanija i Makedonija, koja mora da riješi spor oko imena sa Grčkom, mogle bi da započnu pregovore već sljedeće godine, prenosi "EU observer".

Prema navodima "EU observera", BiH "vreba priliku" da postane kandidat za članicu EU, dok Priština razmatra mogućnost zvaničnog zahtjeva za dobijanje statusa kandidata.

Izvor: SRNA