latinica  ћирилица
09/01/2018 |  16:42 | Autor: RTRS

Američki izviđački avion primijećen u trenutku napada na rusku bazu

Američki izviđački avion "Posejdon" primijećen je između Tartusa i Hmeimima tokom napada drona na rusku vojnu bazu u Siriji, koji su izvršili teroristi, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.
Američki izviđački avion RS-135 (Foto: Flickr/Lance Cheung) -
Američki izviđački avion RS-135 (Foto: Flickr/Lance Cheung)

U saopštenju se navodi da je "čudna slučajnost" to da je tokom napada na rusku bazu američki izviđački avion duže od četiri časa letio iznad Sredozemnog mora na visini od 7.000 metara.

Iz ruskog Ministarstva su izrazili zabrinutost zbog izjava portparola Pentagona Edrijana Rankina-Galoveja, koji je izjavio da su tehnologije koje su korišćene prilikom napada na rusku bazu lako dostupne na otvorenom tržištu.

"Postavlja se pitanje na koje tehnologije su mislili, gdje je to 'otvoreno tržište' i koje specijalne službe prodaju podatke o svemirskom nadzoru", izjavio je za TASS izvor iz ruskog Ministarstva.

Iz Ministarstva je ranije saopšteno da je u subotu, 6. januara, na prostorije ruske vojske u Hmeimimu i Tartusu izvršen napad bespilotnim letjelicama, koje su bile pod kontrolom terorista i da je ruska vojska uništila ili preuzela kontrolu nad letjelicama.

Izvor: SRNA