latinica  ћирилица
08/01/2018 |  20:38 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Makron pozvao Evropu da se uključi u Novi put svile

Tokom posjete šefa Јelisejske palate Pekingu, objavljeno i da se očekuje osnivanje francusko-kineskog investicionog fonda vrijednog više od milijardu evra.
Makron u posjeti Kini (Foto:xdn.tf.rs/) -
Makron u posjeti Kini (Foto:xdn.tf.rs/)

Dok u mnogim zapadnim prestonicama s nepovjerenjem gledaju na projekat „Pojas i put” kao na paravan za širenje kineskog uticaja, francuski predsjednik Emanuel Makron je započeo trodnevnu posjetu Kini u Sijanu, najistočnijoj tački na nekadašnjem Putu svile, pokazujući podršku najvažnijem spoljnopolitičkom projektu predsjednika Si Đinpinga.

Iz drevne palate dinastije Tang, Makron je pozvao Evropu da se uključi u ovaj plan jer, kako je istakao, on može da bude u interesu Francuske i Evrope ukoliko se bude sprovodio u duhu saradnje.

„Po definiciji, ovakvi putevi su zajednički, oni ne vode u jednom smjeru. Naše sudbine su povezane. Budućnosti su potrebne Francuska, Evropa i Kina”, rekao je Makron, ali je naglasio da to ne smije biti put nove hegemonije, koji stavlja u vazalni položaj zemlje kroz koje prolazi.

Prethodno je u intervjuu za jedan kineski portal rekao da je hiljadu milijardi dolara vrijedan projekat, koji treba da mrežom kopnenih i pomorskih puteva poveže Kinu sa jugoistočnom i centralnom Azijom i dalje sa Bliskim istokom, Evropom i Afrikom, prilika da se uspostave novi mostovi između zemalja i civilizacija. Kazao je da je veoma važno da Evropa i Kina ojačaju saradnju na ovom planu i poručio da je Francuska spremna da preuzme vodeću ulogu. Dodao je, međutim, da se saradnja mora sprovoditi „u okvirima uravnoteženog partnerstva”, pri čemu je na umu imao deficit Francuske u trgovini s Kinom od 30 milijardi evra.

Na dnevnom redu Makronove posjete je saradnja u oblastima zaštite životne sredine i terorizma, podrška razvoju Afrike, kao i problem Sjeverne Koreje, ali na prvom mjestu je jačanje ekonomskih veza druge i pete svjetske ekonomije u trenutku kada se zbog izlaska Britanije iz Evropske unije Francuska nameće kao ključni partner Kine u Evropi.

Francuska je, kao i mnoge druge zemlje, voljna da dobije što veći pristup unosnom ali prilično zatvorenom kineskom tržištu.

Izvor: Politika