latinica  ћирилица
08/01/2018 |  20:01 | Autor: RTRS

Čubrilović za Radio Srpske: Republika Srpska ima visok stepen stabilnosti

Današnja Republika Srpska sa svim karakteristikama ima zavidnu poziciju u okruženju i visok stepen stabilnosti. Uređen sistem - što potvrđuje i činjenica da je ona jedini prostor u BiH u kojem funkcionišu sve institucije, rekao je gostujući, povodom Dana Republike, u emisiji "Otvoreno rečeno" Radija Republike Srpske, predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

"Republika Srpska je važnija od svake političke opcije i od svakog pojedinca", poručio je predsjednik Parlamenta naglašavajući da ona ima perspiktivu, koja se ogleda u zajedništvu.

Polovinom februara, najvjerovatnije na Sretenje, parlamenti Srpske i Srbije trebali bi u isto vrijeme da usvoje Deklaraciju o zaštiti i očuvanju srpskog naroda. Čubrilović naglašava da se od ovog dokumenta očekuje potvrđivanje istorijskih veza između Srba sa obje strane Drine, zajedničkih tradicija, obilježja- pisma, jezika, kulture, ali i privredne saradnje.

Govoreći o problemima sa kojim se suočava Republika Srpska, ali i druge zemlje u regionu, kao što je odlazak ljudi u zapadne zemlje, Čubrilović naglašava da je vrijeme da se čuju rješenja i ideje obrazovanih ljudi, koji žive i rade ovdje, a mnogi od njih rade za strane kompanije. Ističe da njihova rješenja za mnoge probleme, treba da sasluša i Vlada i resori koji se bave razvojem.

Ocjenjujući rad Parlamenta naglasio je da riječ o najefikasnijem parlamentu u BiH, pa i u okruženju, iako lično smatra da je trebalo održati više tematskih sjednica.

"Izborna je godina i može se očekivati da će rad parlamenta biti protkan i borbom za izborno promovisanje", smatra Čubrilović.

Nada se, ipak, da će ovaj saziv ostatak mandata odraditi profesionalno.