latinica  ћирилица
08/01/2018 |  17:58 ⇒ 21:38 | Autor: RTRS

U Kulturnom centru Pale postavljena izložba o stvaranju Srpske (VIDEO)

Povodom Dana republike u Kulturnom centru u Palama postavljena je jedinstvena izložba eksponata i dokumenata iz perioda stvaranja Republike Srpske.
Pale: Otvorena izložba povodom Dana Republike Srpske - Foto: RTRS
Pale: Otvorena izložba povodom Dana Republike SrpskeFoto: RTRS

Simbolika 9. januara, Dana Republike ogleda se u devet uniformi Vojske Republike Srpske. Amblemi ratnih jedinica, ordeni, službene novine, prvi Ustav i druga dokumenta, fotografije svjedoče o istorijskom trenutku nastajanja i odbrane Republike Srpske.

Đorđe Kardum, autor izložbe, ističe da je njen cilj da očuva sjećanje na vrijeme stvaranja Srpske. Izložba je mnoge vratila u dane iskušenja, kada je stvarana Republika Srpska. Tek stalnom postavkom eksponata i dokumenata u budućem Muzeju Republike u Palama približićemo burnu i blisku istoriju mladim naraštajima.

Boško Јugović, načelnik opštine Pale, istakao je da je definitivno dogovoreno da će Muzej Srpske biti u Palama i da će služiti mladim naraštajima i generacijama da znaju za šta su se borili njihovi djedovi i očevi.

Dan Republike s posebnim senzibilitetom obilježava se u sarajevsko-romanijskoj regiji. Pregalaštvom poslanika prvog saziva Narodne skupštine u Sarajevu nastala je Republika Srpska, a njen prvi ustav napisan je u Palama.

"Sjećam da smo još pred Novu godinu 1992. donijelu odluku da formiramo Republiku Srpsku do pravoslavne Nove godine. Danas vlast u Srpskoj treba da stvori uslove da mladi ostanu ovdje i razvijaju Srpsku. Ona će uvijek postojati i ne može se izbrisati gumicom, a može nestati samo u dva slučaja - ako se ujedini sa Srbijom ili ako bi loša ekonomska situacija i međusobne svađe budu doprinijeli njenom ukidanju", rekao je prvi predsjednik Skupštine Srpskog naroda u BiH Momčilo Krajišnik.

Nastala u miru, Republika Srpska odbranjena je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, životima gotovo 30.000 srpskih sinova. Zato je obaveza, ali i čast pokloniti se njihovim sjenima.

Tokom polaganja vijenaca na spomen obilježju u Palama, slovenački vojnici EUFOR-a neprestano su fotografisali učesnike dostojanstvenog skupa. Niko im zato nije uputio nijednu riječ, osim poruke da će se rođendan Srpske uvijek slaviti.