latinica  ћирилица
08/01/2018 |  15:48 | Autor: RTRS

Međunarodna zajednica da reaguje zbog napada na srpsku imovinu na KiM

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocijenila je da incidenti poput krađe stoke i paljenja ljetine Srba na Kosovu i Metohiji zahtijevaju odlučnu reakciju prije svih međunarodne zajednice.
Kosovo i Metohija (ilustracija) -
Kosovo i Metohija (ilustracija)

"Napadi na imovinu uvijek su u funkciji stvaranja atmosfere nespokojstva i straha", navodi se u saopštenju iz Kancelarije i dodaje da je posljednji slučaj paljenja sijena srpskih povratnika u okolini Kline najotvorenija prijetnja svima onima koji bi i pomislili da se vrate na svoja predratna imanja.

Iz Kancelarije navode da će posredstvom opštinskih privremenih organa nastojati da obeštete svoje sunarodnike, jer, kako ističu, napad na imovinu jeste napad na egzistenciju, budući da se srpske povratničke porodice pretežno bave poljoprivredom.

Istovremeno je upućen apel albanskim političkim činiocima na Kosovu i Metohiji da jasnije osuđuju napade i provokacije protiv Srba, njihove imovine i svetinja.

"Napad na imovinu porodice Vulić u selu Rudice ne može se posmatrati izdvojeno od antisrpske histerije koja je za Božić zahvatila neke ekstremne pojedince i organizacije u našoj južnoj pokrajini", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Srna