latinica  ћирилица
08/01/2018 |  13:25 ⇒ 18:13 | Autor: RTRS

Srpska će na najljepši način proslaviti svoj praznik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srpska sinonim slobode srpskog naroda na ovim prostorima i da će sutra na najljepši mogući način proslaviti svoj praznik.
Milorad Dodik - Specijal - Foto: RTRS
Milorad Dodik - SpecijalFoto: RTRS

Dodik je istakao da je 9. januar najveći praznik koji se posvećuje Republici i poručio da "istorijski značaj Srpske i njenog formiranja predstavlja istorijski poriv i zov srpskog naroda za slobodom".

"Srpsku doživljavamo kao sinonim slobode srpskog naroda na ovim prostorima. Deveti januar je za nas neprikosnoveni praznik i mi u čast i poštovanje prema Republici organizujemo niz svečanosti. Јedna od njih će biti u Banjaluci koja podrazumeva organizovanje defilea javnih institucija i političkih agencija koje su u funkciji odbrane i stabilnosti i očuvanja Srpske", rekao je Dodik za "Sputnjik".

On je istakao da je spreman da u počasnom defileu prihvati i pripadnike Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, ali pod uslovom da budu sastavni dio ceremonije.

Dodik je podsjetio da je kontroverza oko te jedinice nastala prošle godine kada su u Ministarstvu odbrane BiH pokušali da ospore njeno učešće, a onda je pronađen truli kompromis koji je podrazumevao da ta jedinica smo bude postrojena u čast člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

"Nekako smo to podnijeli, ali nismo željeli poniženje i zato smo formirali počasnu jedinicu policije, a spremni da prihvatimo počasnu jedinicu Trećeg pješadijskog puka pod uslovom da ona bude sastavni dio ceremonije, da bude postavljena u čast i ime Republike Srpske", rekao je Dodik.

Kaže da je očekivao da član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić obezbijedi takvu odluku koja će omogućiti da pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka učestvuje u defileu.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je Ivaniću poslao pismo u kome je zatražio da svojom odlukom obezbjedi učešće te jedinice u defileu.

"Mi nismo protiv toga, ali nismo ni za to da neko tamo u Sarajevu osporavanjem te jedinice ospori i oskrnavi Dan Republike. Nismo htjeli dijalog o tome. Za nas je to neprikosnoveno. Ako hoće da učestvuju, neka učestvuju", rekao je Dodik.

Poručio je da će u svakom slučaju, Dan Republike biti obilježen počasnim defileom policijskih agencija i prije svega, policijskom agencijom Republike Srpske, ali i drugih službi koje su u funkciji očuvanja bezbjednosti Srpske.

Upitan koga očekuje od stranih gostiju, Dodik je rekao da je poziv upućen mnogima, a da vjeruje da će se odazvati jedan broj ambasadora.

"Mi dan Republike Srpske slavimo i svi naši prijatelji su dobrodošli", poručio je Dodik.

Izvor:SRNA