latinica  ћирилица
08/01/2018 |  11:43 ⇒ 11:43 | Autor: RTRS

Čubrilović čestitao Dan Republike

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je svim građanima Dan Republike Srpske, ističući da je zahvaljujući stvaranju Republike, prije 26 godina, srpski narod ostao i opstao na ovim prostorima.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

- Republika Srpska nastala je u želji srpskog naroda da sačuva vlastiti identitet i slobodu, a prije svega da nakon raspada zajedničke države - Јugoslavije, opstane na prostorima na kojima je živio vijekovima. U toj borbi za opstanak živote su dali najbolji i najhrabriji među nama, oni kojima dugujemo vječnu slavu i zahvalnost za budućnost koju živimo, u koju su oni ugradili vlastite živote - rekao je Čubrilović.

On je podsjetio da su 9. januara 1992. godine poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH proglasili Republiku srpskog naroda u BiH, koristeći i demokratsko i ustavno pravo da to učine.

- Zahvaljujući toj hrabroj i vizionarskoj odluci poslanika, narod Republike Srpske je uspio da preživi rat i da opstane na ovim prostorima - dodao je Čubrilović.

On je istakao da je veoma važno postaviti nove prioritete opstanka i razvoja Republike Srpske.

- Republika Srpska mora biti ekonomski snažna i utemeljena na vlastitom identitetu da bi se očuvala i opstala u godinama koje dolaze. Zbog toga najvažniji zadatak svih nas jeste ekonomsko osnaživanje Republike kroz oživljavanje privrede i izgradnju infrastrukture. Na drugom mjestu je jačanje obrazovanog kapaciteta, očuvanje kulturne baštine, stvaranje novih vrijednosti i poklanjanje veće pažnje svih institucija pitanju demografske politike - rekao je Čubrilović.

Predsjednik NSRS je podsjetio da je narod Republike Srpske na referendumu o Danu Republike rekao šta misli o namjerama onih čiji cilj je bio da ostvare svoj politički cilj i oduzmu prvao narodu na obilježavanje Dan Republike Srpske.

Čubrilović je istakao da danas svi građani i narodi u Republici Srpskoj- Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali- imaju zagarantovana i zaštićena ljudska prava i slobode, u skladu sa međunarodnim standardima kao i da uživaju punu nacionalnu ravnopravnost.

- Republika Srpska je zajednica slobodnih građana. Njena budućnost zavisi prvenstveno od toga koliko su Narodna skupština i drugi organi i institucije sposobni da ostvaruju svoje ustavne, zakonske i druge nadležnosti. Očuvanje institucija i njihovo nesmetano funkcionisanje naš je prvi i osnovni zadatak koji dugujemo onima koji su uzidali svoje živote u temelje institucija Republike Srpske - rekao je Čubrilović.