latinica  ћирилица
08/01/2018 |  11:08 | Autor: RTRS

Trninić: Godina u znaku gradnje autoputeva

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić ističe značaj infrastrukturnih projekata u oblasti drumskog saobraćaja, od kojih su neki spremni za realizaciju, poput autoputa Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, te autoputa prema Mliništu.
Neđo Trninić - Foto: RTRS
Neđo TrninićFoto: RTRS

Trninić u intervjuu Srni navodi značaj autoputa od Vukosavlja, Brčkog, do Bijeljine i granice sa Srbijom, te napominje da su o tim projektima vođeni pregovori sa potencijalnim investitorima.

U planu je gradnja puta Foča-Šćepan Polje, te priprema projektne dokumentacije za brzi put od Bijeljine, preko Zvornika, Milića i Romanije do buduće rute tri, koja će povezivati ovaj put sa putem od Istočnog Sarajeva, Pala, Sokoca, do Rogatice i Višegrada.

Sa "mrtve tačke" pokrenuto je i pitanje izgradnje mosta na Savi kod Gradiške, koja bi trebalo da počne na proljeće.

Trninić podsjeća da je prije nekoliko dana sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisan kreditni ugovor vrijedan 70 miliona evra, za izgradnju prve dionice Koridora "Pet ce" kroz Republiku Srpsku, od Rudanke do Јohovca.

- Kada govorimo o drumskom saobraćaju, otvorena je dionica autoputa od Mahovljanske petlje do Drugovića, a najkasnije do sredine ove godine biće završeno i preostalih 25 kilometara autoputa do Prnjavora - navodi Trninić.

Most u Bratuncu je završen, izvršen je tehnički prijem i u toku je priprema izgradnje pristupnih puteva, napominje ministar i pojašnjava da od Uprave za indirektno oporezivanje očekuju gradnju zajedničkog graničnog prelaza.

Govoreći o Željeznicama Republike Srpske, Trninić podsjeća da je ovo preduzeće bilo u veoma teškoj situaciji, te da se od procesa restrukturisanja očekuje da preduzeće učini samoodrživim i profitabilnim.

- Taj proces podrazumijeva vlasničko, finansijsko i organizaciono restrukturisanje. Dobili smo podršku Svjetske banke za realizaciju tog projekta u iznosu od 51 milion evra - ističe Trninić.

Najveći dio tih sredstava biće utrošen na rješavanje viška radnika, te na izmirenje obaveza prema zaposlenima u smislu presuda po zaostalim obavezama, isplata poreza, doprinosa i zaostalih toplih obroka.

On precizira da će do kraja procesa restrukturisanja Željeznice imati hiljadu radnika manje.

- Riješili smo imovinske odnose za dio željezničke pruge između Bijeljine i Rače, koji je bio vlasništvo Železnica Srbije, što smo sada prenijeli na Republiku Srpsku. Osposobljeno je i 19 kilometara uskotračne pruge od Višegrada prema Srbiji i Mokroj Gori - napominje Trninić u intervjuu Srni.

Od ove godine krenuće tri redovne turističke linije - petkom, subotom i nedjeljom, što će značiti mnogo za razvoj turizma ove regije.

Kada je riječ o Aerodromu Banjaluka, Trninić je rekao da je, nažalost, izgubljen kargo prevoz sa Turskom, te da ni pregovori sa različitim avio-operaterima nisu dali očekivane rezultate.

- U prošloj godini u sanaciju objekata na Aerodromu uloženo je sedam miliona KM, što će Aerodromu donijeti moderan izgled, kako bi zainteresovanim avio-operaterima mogli ponuditi kvalitetniju uslugu - poručuje Trninić.

On podsjeća da Srpska, za sada, ima redovne linije samo prema Beogradu, ali da je za ovu godinu promijenjena strategija razvoja Aerodroma, koja bi u drugoj polovini 2018. trebalo da dovede do znatnog povećanja avio-saobraćaja.

Trninić ocjenjuje da su Pošte Srpske uspjele da opstanu u vrlo teškim okolnostima i pored konkurencije drugih preduzeća, koja nude slične usluge.

- Naše Pošte razvijaju različite moderne vidove poštanskih i drugih usluga, što ide u dobrom pravcu i nadam se da ćemo ove godine ići i sa razvojem poštanske štedionice - najavljuje Trninić.

Јavno preduzeće Putevi Srpske su, tvrdi Trninić, imali mnogo problema u realizaciji osnovne djelatnosti, a to je održavanje regionalnih i magistarlnih puteva, kao i investicija u tom sektoru.

- Ipak, uspjeli smo da održimo sve regionalne i magistralne puteve, koji ni u jednom trenutku nisu bili neprohodni. Imali smo i značajna ulaganja u izgradnju puta od Kotor Varoša prema Kneževu, koji je u završnoj fazi, radi se put preko Bronzanog majdana, kao i od Gradiške prema Mrakovici, što bi trebalo biti realizovano do kraja godine - napominje Trninić u intervjuu Srni.

Izvor: SRNA