latinica  ћирилица
08/01/2018 |  09:12 ⇒ 14:40 | Autor: RTRS

Primarni cilj Srpske - vraćanje oduzetih nadležnosti (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da vraćanje oduzetih nadležnosti Srpske ne smije prestati da bude politički cilj.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je objasnila da su sada praktična i ustavna realnost u raskoraku i da je cjelokupan sistem u neredu, te da sve što je izvorno pripadalo Srpskoj, a onda oteto ili preneseno na nivo BiH, ne daje rezultate.

"Nismo dobili ni jeftiniji, ni efikasniji sistem, ni veći stepen međusobnog unutrašnjeg povjerenja, a ni bolju reputaciju na međunarodnom planu. Sve izgleda poput nekog eksperimenta i jedini način da se to prevaziđe jeste da se stvari vrate u okvire izvornih rješenja, a onda da se preko mehanizma koordinacije jačaju unutrašnje ekonomske, ali i političke veze", rekla je Cvijanovićeva za "Euroblic".

Ona je dodala da svi znaju da je tu ključ rješenja, ali da je to strancima teško prihvatiti jer bi to bila potvrda da su više od 20 godina ulagali u neisplativ i promašen projekat.

Cvijanovićeva je navela da stranci glume posrednike između različitih nivoa vlasti i da su pri tome prilično navijački nastrojeni jer mnogi brane pozicije bošnjačke politike ili vještačke centralizacije.

Prema njenim riječima, najveći izazovi u Srpskoj u budućnosti biće da se odupre razvlašćivanju, da očuva institucionalnu stabilnost i da napreduje na ekonomskom i socijalnom planu.

Premijer Srpske ocijenila je da se "politička garnitura" iz Republike Srpske /SDS, PDP i NDP/ koja je na vlasti na nivou BiH odlučila za obračun sa političkim neistomišljenicima preko leđa građana i institucija Srpske, ali da je Srpska to prevazišla i da je uprkos političkim i finansijskim blokadama uspjela da bilježi dobre rezultate.

"Dogovor svih političkih subjekata iz Srpske je potreban na nivou BiH i zajednički nastup oko vitalnih tema, a to ne mora da bude nužno i zvanična koalicija. Očekujem da će SNSD sa svojim koalicionim partnerima nakon narednih izbora, osim u Srpskoj, biti vlast i u Sarajevu, tako da nećemo više imati ovakvu situaciju bez komunikacije i koordinacije", rekla je Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednik SNSD-a.

Govoreći o komunikaciji vlasti i opozicije u Srpskoj, ona je navela da je očigledno da postoji različit pristup u vezi sa sporazumom koji je trebalo da bude postignut nakon sastanka lidera političkih partija, a posredstvom zajedničke komisije.

"Zainteresovani smo da takvim sporazumom tretiramo strateške teme od vitalnog značaja za Republiku, a opozicionari se bave dnevnopolitičkim pitanjima i pokušali su se tu nametnuti kao neka pregovaračka strana. Djeluje mi kako očekuju da im partije na vlasti daju ono što im građani nisu dali na izborima", istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske čestitala je 9. januar - Dan Republike svim građanima Srpske.

Izvor: Srna