latinica  ћирилица
05/12/2017 |  16:13 | Autor: RTRS

Predsjedništvo BiH bez usaglašene platforme uoči posjete Beogradu

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je da unutar tročlanog Predsjedništva BiH nema usaglašenog stava uoči sutrašnje zvanične posjete Beogradu.
Predsjedništvo BiH (Foto: javno.ba) -
Predsjedništvo BiH (Foto: javno.ba)

"Nažalost, nismo bili u prilici da razgovaramo o platformi jer su, u međuvremenu, eskalirale druge teme, prije svega, sukob povodom izbornog zakona i dešavanja nakon presude Haškog tribunala šestorci Herceg-Bosne. To ne znači da ne možemo i večeras postići dogovor", rekao je Ivanić u Bijeljini.

On kaže da su tri praktične i konkretne teme sa kojima članovi Predsjedništva BiH treba da nastupe tokom sutrašnje posjete Beogradu za koje će se i sam zalagati.

"Pitanje granice, odnosno imamo li saglasnost da se uđe u razgovor o razmjeni teritorije, gdje uopšte nije u pitanju velika površina. Tu je i razgovor da se omogući normalno korištenje i posebno obnavljanje brana i postrojenja na dvije hidrocentrale - Zvornik i Bajna Bašta. Onda u tom okviru pokušati da se riješe i pitanja četiri opštine, potopljenih površina i naknada za to", istakao je Ivanić.

On je izrazio nadu da će za ove, kako kaže, vrlo praktične i korisne stvari, dobiti podršku i druga dva člana Predsjedništva BiH.

"Malo sam sumnjičav kada je u pitanju Bakir Izetbegović, a Dragan Čović je rekao da čvrsto stoji iza toga. Vidjećemo, ako toga bude, imaćemo rješenje, ako ne, onda ćemo znati da ima ljudi kojima nije do dogovora i do popravljanja stvari", kaže Ivanić.

Članovi Predsjedništva BiH posjetiće sutra Beograd, gdje će se sastati sa državnim zvaničnicima Srbije.

Izvor: SRNA