latinica  ћирилица
05/12/2017 |  14:40 ⇒ 06/12/2017 | 07:53 | Autor: RTRS

Predstavljena knjiga besjeda Rajka Kuzmanovića

U Banjaluci je danas predstavljena monografija "Besjede - prilog afirmaciji nauke i umjetnosti", u kojoj je sadržano 100 besjeda predsjednika Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajka Kuzmanovića.
Promocija knjige Rajka Kuzmanovića - Foto: RTRS
Promocija knjige Rajka KuzmanovićaFoto: RTRS

Kuzmanović je istakao da ova monografija nije klasičan roman, koji se piše "u dahu", nego knjiga koja je nastajala 10 godina i koja daje svojevrstan doprinos razvijanju govorništva.

"Riječ je o besjedama koje su nastajale na različitim mjestima, povodom kulturnih, naučnih, istorijskih i drugih društvenih događaja", rekao je Kuzmanović novinarima prije početka promocije u Akademiji nauka i umjetnosti Srpske.

On je naveo da je knjiga podijeljena u 10 dijelova, koji sadrže govore o poznatim ličnostima - Petru Kočiću, Nikoli Tesli, Branku Ćopiću, te besjede koje je održao u inostranim akademijama.

Kuzmanović je rekao da su besjede svojevrstan književni rod, koji služi onima koji već imaju znanja o govorništvu, ali i onima koji žele da usvoje dodatna znanja kako u pojedinim prilikama treba da govore.

"Nauka, kao opšte dobro, veoma je bitna u našim uslovima, jer bez nje ne možemo pratiti svjetski razvoj. Prilikom promocije naših umjetnika i naučnika, potrebno je govoriti koliki doprinos njihova djela daju nauci", rekao je Kuzmanović.

Akademik Drago Branković rekao je da je besjedništvo naučna disciplina, nastala još u antičkom vremenu, te se do danas razvijala u posebnim uslovima.

"Dugo na ovim prostorima nije objavljen ozbiljniji prilog iz besjedništva i ova knjiga će dati značajan doprinos utemeljenju i razvijanju enciklopedistike, odnosno retorike na našim prostorima", rekao je Branković.

On je dodao da će mladi, čitajući ovu knjigu, imati priliku da nauče kako se komunicira sa širim auditorijem i podstiče razvoj besjedništva, jer poruke u besjedama imaju duboko istorijsko utemeljenje.

Izvor: Srna