latinica  ћирилица
01/12/2017 |  17:08 ⇒ 18:43 | Autor: RTRS

Realizacija projekta "Dositej" u Srpskoj (VIDEO)

Stare metode učenja polako odlaze u prošlost, jer 21. vijek i razvoj novih tehnologija primorava i obrazovni sistem na prilagođavanje.
Banjaluka, Malešević - Šarčević - Foto: SRNA
Banjaluka, Malešević - ŠarčevićFoto: SRNA

Tako je "e-nastava" u Republici Srpskoj prisutna već nekoliko godina, a novi načini učenja pokazuju i dobre rezultate. Ministri prosvjete Srpske i Srbije zato su danas bili u školskim klupama kako bi se uvjerili koliko je informatičko opremanje važno u osavremenjavanju nastave.

Pune četiri godine, zajedno sa kolegama iz klupe, sada osmakinja Katarina Cvijetić uči po sistemu "Dositej". Za mlade generacije, kaže, ovakve metode veoma su poželjne.

- Već nekoliko godina u našoj školi ovakav način učenja se praktikuje. Dosta je zanimljiv za učenike i smatram lično da se efikasnije i brže uči kroz ovakav način rada, kaže Katarina.

Potvrđuje to i direktorka banjalučke Osnovne škole "Ivo Andrić". Od 2013. u sedam učionica nastava se izvodi na ovakav način. Učenici su ovakve metode, kaže, prihvatili brže od nastavnika.

- Naša škola njeguje nove tehnologije i imamo kvalitetne i dobre đake, a uz podršku nastavnika trebalo bi ovako da živi u svim školama, ističe Željka Opačić, direktora Osnovne škole "Ivo Andrić" Banjaluka.

Ministarstvo je planiralo još u 62 škole gdje nismo uveli program "Dositej". Јa se nadam da ćemo u narednom periodu da završimo u svim školama. Ova tehnologija vrlo brzo stari i već imamo problem sa zanavljanjem računara u informatičkim kabinetia i moramo krenuti sa tim poslom, poručuje Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Uvođenje novih tehnologija u susjednoj nam Srbiji ide nešto sporije – potvrđuje to i resorni ministar. Od prošle godine tim "E-prosvjete" radi na osavremenjavanju, a neka od rješenja prenijeće i u svoj obrazovni sistem.

- Mi smo sistemski krenuli da radimo E-dnevnike i ta dva do tri mjeseca smo uključili 70 škola kao pilot projekat. Do kraja ove školske godine planiramo oko 200 škola, napominje Mladen Šaršević, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Prije nego što su digitalnu transformaciju obrazovnog sistema vidjeli na djelu, ministrima je u kompaniji "Lanako" prezentovana primjena informacionih tehnologija. Sistemi, poput E-dnevnika, Dositeja i EDIUS-a, prepoznati su i na svjetskom tržištu.

- Značaj ovih projekata je jako velik ako uzmemo samo da je "EDIUS" informacioni sistem objedinio sve informacije iz škola na jednom mjestu. Ministarstvo sve ima, različite statistike i podatke, jednim klikom, istakao je Aleksandar Crnovčić, menadžer Sektora za edukaciju kompanije "Lanako".

 S obzirom na to da privrednici u Srpskoj traže veći obim praktične nastave, Republika Srpska i Srbija u narednom periodu razmijeniće iskustva i u vezi sa dualnim sistemom obrazovanja. Ministri su o razvoju obrazovanja i nauke razgovarali i sa predsjednicom Vlade Srpske.