latinica  ћирилица
01/12/2017 |  16:03 ⇒ 17:12 | Autor: RTRS

Malešević: Informatičkim opremanjem osavremeniti nastavu u školama

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je realizacija projekta "Dositej" bila jedinstvena prilika da se informatičkim opremanjem škola u Srpskoj osavremeni nastava i dodao da je u planu nastavak projekta i u preostale 62 ove obrazovne ustanove.
Dane Malešević - Foto: RTRS
Dane MaleševićFoto: RTRS

Malešević vjeruje da nastavnici na pravi način koriste tu opremu, te da ona ne služi samo za "skupljanje prašine", jer se učenici raduju svim novim tehnologijama.

"Kontrolisaćemo škole koje su dobile opremu, kako bismo utvrdili koliko se i na koji način ta oprema koristi", rekao je Malešević, koji je sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladenom Šarčevićem u banjalučkoj Osnovnoj školi "Ivo Andrić" prisustvovao nastavnom času u okviru ovog projekta.

On je novinarima rekao da korištenje ove opreme od nastavnika zahtijeva detaljniju i bolju priremu časa, bez korištenja pisanih priprema.

"Planirali smo da i u preostale 62 škole u Srpskoj uvedemo program `Dositej`, a kako ova tehnologija brzo stari, već je neophodno i obnavljati računare u informatičkim kabinetima", naveo je Malešević.

Šarčević je rekao da se projekti uvođenja novih tehnologija u škole realizuje sporadično, te da ima škola koje su veoma opremljene, dok u drugima taj proces nije ni počeo.

"To `šarenilo` smo prošle godine počeli da sređujemo, uvođenjem tima e- prosveta. Najveći uspeh je bio pokretanje informatike kao obaveznog predmeta, koji je programerski orijentisan", naveo je Šarčević.

On je dodao da je u resornom Ministarstvu oformljen i sektor koji se bavi svim digitalnim kompetencijama, te da je obrazovanje za savremene tehnologije i elektronske procese u Srbiji u zamahu.

Šarčević je napomenuo da će dva ministarstva - Srpske i Srbije razmijeniti iskustva u raznim oblastima, te da će doprinos razvoju ove oblasti biti obostran.

Direktor Osnovne škole "Ivo Andrić" Željka Opačić rekla je da je u ovoj školi sedam učionica opremljeno u okviru projekta "Dositej", te da su učenici sa velikim zadovoljstvom prihvatili uvođenje novih tehnologija.

"Ovi časovi su njima mnogo zanimljiviji i prihvatljiviji i svakako se moramo prilagoditi njihovim potrebama", rekla je Opačićeva.

Izvor: SRNA