latinica  ћирилица
01/12/2017 |  15:56 ⇒ 18:45 | Autor: RTRS

Šamac: Služen parastos za poginule (VIDEO)

U Tišini kod Šamca, služen je parastos za poginule borce Vojske Republike Srpske i civilne žrtve rata iz tog mjesta.
Parastos u Šamcu - Foto: RTRS
Parastos u ŠamcuFoto: RTRS

Ispred centralnog spomen- obilježja održana je i komemoracija žrtvama fašizma u Drugom svjetskom ratu. Prvog decembra 1944. godine, ustaše su na obali Save ubile 59 Srba iz Tišine, među kojima i desetoro djece.

Na centralnom spomen-obilježju u Tišini uklesana su četiri imena bliskih srodnika Luke Stanojevića. U Odbrambeno otadžbinskom ratu poginuo mu je brat Milorad, a na današnji dan, prije 73 godine, na obali Save mučki su ubijena njegova oba djeda, nekoliko dana kasnije i pradjed.

- Oni su direktno odvedeni na Savu, na strijeljanje na ovaj dan i njih su odveli pripadnici ustaške vojske. A u ovom ratu izgubio sam brata koji je takođe umoren od strane hrvatske vojske, znači imamo podatke da su vojnici bili direktno iz osječke brigade, napominje Stanojević.

Strašni zločin, kada je u jednom danu ubijeno 59 Srba, među kojima desetoro djece, nikada ne smije biti zaboravljen da se istorija ne bi ponovila, poručeno je sa komemorativnog skupa u Tišini.

U znak sjećanja na 128 boraca i žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu iz Tišine, kao i na deset boraca Vojske RS i tri civilne žrtve poginule u Odbrambeno- otadžbinskom ratu, služen je pomen u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice i ispred centralnog spomen- obilježja u tom mjestu.