latinica  ћирилица
01/12/2017 |  14:09 ⇒ 14:15 | Autor: RTRS

Leksici srpskog prizrenskog jezika nagrada "Pavle i Milka Ivić"

Monografija Leksika srpskog prizrenskog jezika, autora Tanje Milosavljević, dobitnik je ovogodišnje nagrade "Pavle i Milka Ivić" za najbolji rad iz srpske lingvistike, rekao je predsjednik Odbora za dodjelu ovog priznanja Slobodan Remetić.
Beograd, Remetić - konferencija za novinare - Foto: SRNA
Beograd, Remetić - konferencija za novinareFoto: SRNA

Akademik Remetić rekao je da je ovo prva monografija u srbistici koja se bavi dijalekatskom slikom svijeta jednog srpskog perifernog urbanog govora od kraja 19. do prve polovine 20. vijeka.

"Kombinovanjem tradicionalnih i modernih metoda Milosavljevićeva je došla do kompleksnog, pluralističkog pristupa izučavanju leksičkog značenja u srpskom prizrenskom govoru", naveo je Remetić.

On je istakao da je u monografiji prikazano da dijalekatski rječnik predstavlja autentičnu enciklopediju materijalne i duhovne kulture naroda, s obzirom na to da je u narodnoj riječi najdublje i najpotpunije izražena istorija narodne kulture i odražen nacionalni karakter.

"Tim se jezičkim faktima verodostojno dopunjuje i upotpunjuje jezička slika sveta jedne nacije", naglasio je Remetić.

On je rekao da autoru i izdavačima ove monografije pripada i zasluga za to što govor srpske carske prijestonice postepeno zauzima u nauci mjesto koje mu i pripada.

Remetić je naglasio da su se članovi Odbora jednoglasno odlučili za ovu monografiju jer ona pripada dvjema srbističkim naučnim oblastima - leksikologiji i dijalektologiji.

Monografija Leksika srpskog prizrenskog govora objavljena je u najnovijem Srpskom dijalektološkom zborniku, koji izdaju Srpska akademija nauka i umetnosti i Institut za srpski jezik. Zbornik, koji je 1905. godine pokrenula Srpska kraljevske akademije, najstarije je srpsko lingvističko glasilo.

Osim akademika Remetića, u Odboru za dodjelu ove nagrade su i akademici Predrag Piper i Sreto Tanasić, te predsjednik Saveza slavističkih društava Srbije Rajna Dragićević.

Nagrada "Pavle Ivić", koju je 2000. godine ustanovilo Slavističko društvo Srbije u čast srpskog lingviste i akademika Pavla Ivića, dodjeljuje se jednom godišnje za najbolji rad iz srpske lingvistike objavljen od 15. novembra prethodne do 15. novembra tekuće godine.

Ovo priznanje nosi naziv "Pavle i Milka Ivić" od januara 2011. godine, nakon smrti akademika Milke Ivić, supruge Pavla Ivića.

Nagradu je od 2000. godine dobilo 18 radova.

Izvor: SRNA