latinica  ћирилица
01/12/2017 |  13:59 ⇒ 14:03 | Autor: RTRS

Poljoprivredni fakultet u Istočnom Sarajevu proslavio 77 godina postojanja

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu obilježio je danas 77 godina postojanja i 23 godine rada u okviru ovog univerziteta.
Univerzitet u Istočnom Sarajevu - Foto: RTRS
Univerzitet u Istočnom SarajevuFoto: RTRS

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vesna Milić istakla je da su danas promovisali devet magistara poljoprivrede, 31 diplomiranog inženjera poljoprivrede i 21 diplomiranog inženjera šumarstva.

Milićeva je naglasila da su 1994. godine radili u teškim uslovima, bez odgovarajuće opreme, ali da je postojao entuzijazam i kod nastavnika i zaposlenih na ovoj visokoškolskoj ustanovi, kao i kod onih koji su tada bili na vlasti.

"Fakultet i Univerzitet su veoma važni za istočni dio Republike Srpske", izjavila je Milićeva novinarima i dodala da je sada lijepo raditi u ovakvim institucijama, jer su i Vlada Republike Srpske i univerzitetsko rukovodstvo pomogli da svi fakulteti Univerziteta u Istočnom Sarajevu budu adekvatno opremljeni i da odgovore zahtjevima struke, ne samo u BiH, nego i mnogo šire.

Ona je navela da je veliki broj studenata koji su završili studijski program šumarstvo dobili posao u svojoj struci, a što se tiče poljoprivrede većina diplomiranih inženjera dobilo je posao na području Semberije i Posavine, dok je to malo teže u dijelu Sarajevsko-romanijske regije.

Direktor za međunarodnu saradnju Perm Univerziteta u Rusiji Oksana Fotina istakla je da je saradnja sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu počela još u oktobru 2015. godine kada su bili koorganizator Međunarodnog poljoprivrednog simpozijima "Agrosim".

"Naša saradnja obuhvata i naučno-nastavni proces koji se odvija na univerzitetima", rekla je Fotina, dodavši da su Perm Univerzitet u septembru posjetili studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu gdje su stažirali i najavila nastavak te saradnje.

Diplomirani inženjer šumarstva Јovana Đokić istakla je da joj je drago što je bila dio ovog kolektiva gdje je imala punu podršku profesora.

Đokićeva je naglasila da je odmah nakon diplomiranja dobila posao u Srednjoškolskom centru "Milorad Vlačić" u Vlasenici i izrazila nadu da će joj stečeno znanje biti od koristi u daljem radu i karijeri.

"Na ovom fakultetu se može mnogo naučiti i trudiću se da stečeno znanje prenesem svojim đacima", rekla je ona.

Izvor: SRNA