latinica  ћирилица
01/12/2017 |  13:59 ⇒ 18:39 | Autor: RTRS

Ministri prosvjete Srbije i Srpske o dualnom obrazovanju (FOTO)

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, nakon sastanka sa ministrom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladenom Šarčevićem, u Banjaluci, da je Srpska zainteresovana za dualni sistem obrazovanja i da prati efekte primjene ovog sistema u Srbiji, koja je tu oblast zakonski regulisala.
Banjaluka, Malešević - Šarčević - Foto: SRNA
Banjaluka, Malešević - ŠarčevićFoto: SRNA

Malešević je istakao da privrednici u Srpskoj traže više zanatlija, veći obim praktične nastave, odnosno drugačiji pristup srednjoškolskom obrazovanju.

"Na nama je da nađemo određene načine kako vratiti učenika onoj školi koja će mu dati mogućnost da se zaposli", rekao je Malešević. Očekuje da dva ministarstva u narednom periodu rade na određenim zajedničkim projektima i rješavanju ostalih važnih pitanja, kao što je dvojni radni odnos u sistemu obrazovanja" rekao je Malešević.

Šarčević je rekao da je osam odsto đaka u srednjim školama u Srbiji uključeno u dualni sistem obrazovanja, koji je koriste zemlje od Portugala do Kine. On je napomenuo da se u Srbiji već godinu dana sprovode reforme koje imaju za cilj da povećaju kvalitet i efikasnost obrazovnog sistema. Naveo je da su rađene zakonske izmjene, ali i reforma gimnazije koja je u osnovi ista, ali obogoćena novim, izbornim programima.

Dualno obrazovanje predstavlja model realizacije nastave u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja u kojem se putem teorijske nastave i vježbe u školi i radom kod poslodavca, stiču kompetencije u skladu sa standardom kvalifikacije i planom i programom nastave i učenja.

Ministri su, nakon sastanka u Administrativnom centru Vlade Srpske posjetili banjalučku osnovnu školu "Ivo Andrić" gdje su prisustvovali času u okviru projekta "Dositej".

Izvor: SRNA, S. Ličina/RTRS