latinica  ћирилица
27/11/2017 |  18:45 ⇒ 28/11/2017 | 08:11 | Autor: RTRS

VSTS izmijenio sporne zaključke; Ko je prizivao reagovanje stranih ambasada? (VIDEO)

Visoki sudski i tužilački savjet jednoglasno je usvojio korigovane zaključke u vezi sa provjerom ratne prošlosti sudija i tužilaca.
VSTS BiH - Foto: RTRS
VSTS BiHFoto: RTRS

Izmjene se odnose na tri, od pet, u oktobru usvojenih zaključaka.

Dva nepromijenjena, ranije su realizovana – Informacija Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske, već je na postupanje dostavljena Tužilaštvu BiH i Kancelariji disciplinskog tužioca. I korigovani zaključci, podrazumijevaju promjenu zakona i širenje nadležnosti disciplinskog tužioca zarad eventualnog sankcionisanja već imenovanih sudija i tužilaca sumnjive prošlosti, i do sada nepostojeću kontrolu nosilaca pravosudnih funkcija prilikom imenovanja.

Namjerna ili zlonamjerna pogrešna interpretacija oktobarskih zaključaka! Bura u javnosti. Nediplomatska pisma stranih diplomata, pritisci na članove VSTS-a i ucjene vodećih međunarodnih "reformista", koji su se ne tako davno hvalisali kako je njihovo remek djelo – uspješno "reformisano" bh. pravosuđe. Onda je sa samo pet zaključaka o provjeri sumnjive ratne prošlosti sudija i tužilaca i izrečenim presudama, za šta su prst krivice usmjerile žrtve, "reformisano" bh pravosuđe "naprasno" postalo "deformisano". Najglasniji protivnik zaključaka unutar Savjeta, Goran Nezirović danas skandalozno tvrdi - “tajnim“ kanalima kontaktirao je strane diplomate u BiH i Briselu, da bi bura bila što jača.
- Јa imam tajne kanale u ambasadama.  Zvao sam Njemačku ambasadu, Američku, Lars-Gunara Vigemarka, svoje "veze" u ambasadi Španije da im kažem šta treba gospođa Kalavera da napiše, kaže Nezirović.

Ili je sinhronizovano sa SDA, "svemogući" Nezirović sebi pripisao tuđe zasluge, sa primjesama političkog testamenta!? Ili je međunarodna diplomatija pala na izuzetno niske grane!? Јer, na adresu VSTS-a stiglo je "pismo upozorenja o poštovanju evropskih standarda" sa potpisom direktorke Evropske komisije za pregovore o proširenju Hanoveve Ruiz Kalavera. Američka ambasada kao suorganizator, odustala je od finansiranja Konferencije koju će VSTS ipak i bez njih, održati u Banjaluci početkom decembra. Ostali Nezirovićevi "diplomatski puleni" temperaturu su podizali, saopštenjima! Predsjednik Savjeta Milan Tegeltija, koji je i sam bio domaćin sastanaka sa, za bh. pravosuđe ekspresno zainteresovanim stranim diplomatama, podsjeća da bi oni trebalo da poštuju Zakone zemlje domaćina.

- Prema Zakonu o VSTS-u samo predsjednik VSTS-a može da predstavlja VSTS ili lice koje on ovlasti. Svi drugi kontakti koje ostvaruju članovi VSTS-a su njihovi privatni kontakti - napominje Tegeltija.

Kako god, sedmicama raspolućeni Savjet, i na početku sjednice takav je bio i sve korekcije opstruisao.

Malo kasnije, Savjet je jednoglasno korigovao zaključke i zaustavio zlonamjerne sumnje kako će bez bilo kakvog postupka, Savjet moći da opozove imenovane sudije i tužioce sumnjive ratne prošlosti. Ovaj put jasnije od Komisije za legislativu traži prijedlog izmjene internih akata i Zakona o VSTS-u, zarad unaprijeđenja i širenja ovlašćenja Disciplinskog tužioca te uvođenja kontrolnog mehanizma za buduća imenovanja.

U uspostavljanju korektivnog mehanizma Savjet će zatražiti i pomoć Evropske komisije. Pomoć OEBS-a, koji vrši monitoring svih suđenja za ratne zločine, već su prihvatili. Analiziraće njihove podatke o izrečenim presudama. Istovremeno, podsjećaju sve predsjednike sudova i glavne tužioce na obavezu dostavljanja podataka o sudijama i tužiocima protiv kojih je pokrenuta istraga ili podignuta optužnica u krivičnom postupku. Saga o zaključcima je valjda završena. Naravno, ako opet ne prorade neki "tajni" kanali i nečije "nečiste" savjesti!