latinica  ћирилица
21/11/2017 |  21:46 | Autor: RTRS

Makron posljednja nada Evrope, ali može li bez Njemačke?

Francuski predsjednik Emanuel Makron djeluje kao poslednja, najbolja nada za spas ujedinjene Evrope, dok Britanija odlazi, a Njemačka se zaglavila oko formiranja nove vlade, ocjenjuje AP.
Emanuel Makron (Foto: rs.sputniknews.com) -
Emanuel Makron (Foto: rs.sputniknews.com)

Kako se navodi u analizi, uloga viteza u sjajnom oklopu jedna je od Makronovih omiljenih, bilo da se suprotstavlja predsjedniku SAD Donaldu Trampu po pitanju klimatskih promjena, bilo da posreduje u bliskostočnim krizama ili vodi energičnu kampanju kako bi Pariz učinio najnovijom svjetskom finansijskom prestonicom.

Ipak, zamke vrebaju, ocjenjuje AP.

Neiskusni 39-godišnji Makron, kako se navodi, mora da savlada mnoge prepreke kako bi transformisao Francusku u ekonomsku supersilu koja bi mogla da vodi ostatak Evrope ka prosperitetu.

A umesto da ostave Makrona u centru pažnje kao evropskog superstara, problemi nemačke kancelarke Angele Merkel sa formiranjem koalicije u Nemačkoj mogle bi zapravo da povuku francuskog predsjednika nadole sa njom, ističe se u tekstu.

"Makron može da vodi Evropu samo ako je u punoj saradnji sa Njemačkom", kaže Simon Tilford, zamjenik direktora Centra za evropske reforme dodajući da Francuskoj treba angažovana, kooperativna Nemačka.

U Evropi koja traga za pravcem, mnogi vide Makrona kao preko potrebnog kapetana, energičnog, sa pogledom napred.

Makronov status kao lidera ujedinjene Evrope zavisiće od brzine i uspešnosti ekonomskog oporavka Francuske, ali u velikoj meri i od Nemačke, ocenjuje AP.

Posljednjih godina, "njemački motor radio je punom brzinom, dok je francuski praktično stajao. Njemački motor zapao je u neizvjesnost baš u trenutku kad se francuski motor ponovo upalio sa predsjednikom Makronom", kaže evropski poslanik Alen Lamasur za radio Europe1.

"U interesu Evrope je da Njemačka izađe iz ove političke krize što prije", zaključuje Lamasur.

Izvor: RTS, Tanjug