latinica  ћирилица
21/11/2017 |  17:22 ⇒ 22/11/2017 | 10:10 | Autor: RTRS

Medijski rat protiv generala - da li je Holivud već presudio Mladiću? (VIDEO)

Prije presude generalu Mladiću, presudio mu je Holivud. Srpski ratni zločinac, poznat samo kao general, živi u izolaciji krijući se od Haškog tribunala i ostvaruje vezu sa mladom djevojkom – novi je film o ratnim sukobima u bivšoj Јugoslaviji, koji je u bioskope stigao uoči presude. Kritičari kažu da ovo pokazuje da zapadne filmadžije i dalje događaje na ovim prostorima vide kao priliku za površne i najčešće besmislene filmove.
Holivud protiv Mladića - Foto: RTRS
Holivud protiv MladićaFoto: RTRS

Ulogu baziranu na liku generala srpske vojske, tumači Ben Kingsli, kojeg je američka kritika toplo savjetovala da više ne prihvata uloge u niskobudžetnim filmovima. Činjenica je da je domet filma neki festival c kategorije, kaže kritičar Ivan Karl, međutim posljedica je površno prikazivanje događaja te lika i djela o kojima je filmadžija nekad nešto načuo na vijestima.

"Kao što je u primjeru Anđeline DŽoli, tako i ovaj lik koji je prije toga radio dječiji film Kasper. Tako je i on sebi rekao, hajde da uradim nešto ozbiljno, onda je uradio ovo što je uradio, a to je sve samo nije ozbiljniji film", istakao je Karl.

Silberninogv, "Običan čovjek", za utjehu će biti promašaj poput ostalih ostvarenja, tvrdi Karl, a po njemu je to dokaz, da uprkos ustaljenom mišljenju, Holivud nema politiku prema ratu u BiH. Navedeni filmovi, kaže, zasnovani su na stereotipima i tek kad se neko ozbiljno pozabavi ratom u BiH znaćemo kakva je politika Holivuda.

Temelji negativnih stereotipa položeni su u ratu I vladaće dok se na sceni ne pojavi novi negativac, a islamski teroristi na dobrom su putu, kažu istoričari. Drugi faktor je politika i Republika Srpska, za razliku od Srbije još dugo će imati remetilački prizvuk jer se protivi projektu jedinstvene BiH.

Film je snimljen u Beogradu, sa dobrim dijelom, srpskim glumcima, što govori da ne samo da ne osuđujemo nego i pomažemo takve produkcije, kažu analitičari.