latinica  ћирилица
21/11/2017 |  16:28 ⇒ 16:36 | Autor: RTRS

Јačanje saradnje Moskve i Praga

Češki predsjednik Miloš Zeman pozvao je Zapad i Rusiju da okončaju međusobne sankcije.
Miloš Zeman i Vladimir Putin (Foto: TASS) -
Miloš Zeman i Vladimir Putin (Foto: TASS)

Zeman je, nakon razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je da se saradnja između Češke i Rusije razvija, uprkos sankcijama, ali da se nije pomirio sa sankcijama.

"Znate dobro da sam protivnik sankcija dugo vremena. To se tiče sankcija ne samo protiv Rusije, već i ruskih sankcija protiv EU. U određenom trenutku tome mora doći kraj", rekao je Zeman, prenio je TASS.

On je rekao da vjeruje da će uzajamno ukidanje sankcija koristiti objema stranama. Zeman je čvrsto protiv pokušaja nekih političara da prekrajaju istoriju.

"Koliko ja vidim, to je smiješno", rekao je Zeman, komentarišući tvrdnje ukrajinskog premijera Arsenija Јacenjuka koji je rekao da je Sovjetski Savez navodno napao Njemačku i okupirao Ukrajinu.

Zeman je rekao da oni koji ne pamte svoju prošlost, osuđeni su da je stalno iznova proživljavaju.

Češki predsjednik je rekao da će Rusija i Češka potpisati 13 sporazuma o ekonomskoj saradnji u vrijednosti od oko 20 milijardi dolara.

Zeman je napomenuo da je sa njim u Rusiju došla delegacija od 140 preduzetnika u odnosu na 14 biznismena, koliko ga je pratilo tokom posjete Francuskoj, te da to govori o važnosti Rusije za Češku.

Putin je rekao da je obavijestio svog češkog kolegu o ruskoj viziji rješenja za Ukrajinu.

"Obavijestio sam predsjednika o našoj viziji mogućnosti rješenja sukoba u Ukrajini", rekao je on na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Zemanom.

Putin je dodao da je, takođe, obavijestio Zemana o sastanku sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom "o planovima u okviru borbe protiv terorizma u Siriji i sutrašnjeg trilateralnog sastanka sa predsjednicima Irana i Turske".

On je naglasio da su razgovori sa Zemanom protekli u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi te da se razgovaralo o cijelom nizu pitanja u vezi sa bilateralnim odnosima, ali i o planovima za budućnost.

Izvor: SRNA