latinica  ћирилица
21/11/2017 |  15:30 ⇒ 15:47 | Autor: RTRS

Novalić-Sinanoglu: Potpisan memorandum o razumijevanju

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu potpisali su danas u Sarajevu memorandum o razumijevanju, koji će pružiti okvir za formaliziovanje i jačanje saradnje federalne Vlade i UNDP-a.
Novalić-Sinanoglu: Potpisan memorandum o razumijevanju - Foto: klix.ba
Novalić-Sinanoglu: Potpisan memorandum o razumijevanjuFoto: klix.ba

Memorandumom je predviđena saradnja u šest područja - pristup pravdi i ljudskoj bezbjednosti, uprava, ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta, zaštita životne sredine i energetska efikasnost, socijalno uključivanje, te oporavak i obnova.

Nakon potpisivanja memoranduma, Novalić je rekao da je FBiH potreban ekonomski rast i nova radna mjesta, dodajući da svaki razvoj mora biti pažljivo isplaniran kako bi bio održiv, saopšteno je iz Vlade FBiH.

"Bitno je da građanima obezbjednimo ne samo posao, nego i opstanak tog posla, uvažavajući i zahtjeve za zaštitu životne sredine. Iskustvo i podrška UNDP-a biće dragocjeni u ispunjavanju svih ciljeva zacrtanog održivog razvoja", naglasio je Novalić.

Sinanoglu je rekla da su u protekle četiri godine na području FBiH realizovani projekti u vrijednosti većoj od 100 miliona KM, te da je, zahvaljujući tim sredstvima, pomognuto više od 350 preduzeća, te obezbijeđeno stambeno zbrinjavanje i egzistencija za populaciju koja je bila pogođena poplavama 2014. godine.

"Zajedno smo radili u različitim oblastima od uprave i ekonomskog razvoja, energetske efikasnosti i razvoja zajednica, turizma, ublažavanja posljedica klimatskih promjena i nastavićemo da radimo u ovim sektorima", rekla je Sinanoglu.

Ona je izrazila nadu da će ova saradnja pomoći Vladi FBiH u ispunjavanju obaveza iz Reformske agende, te unaprijediti njenu spremnost u kontekstu evropskih integracija.

Izvor: SRNA