latinica  ћирилица
21/11/2017 |  15:21 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Sanacija tunela Kalovita Brda odvija se brže od predviđene dinamike (VIDEO)

Iako su noćne temperature ispod nule i uslovi za rad sve teži sanacija tunela Kalovita Brda, na ulasku u Pale, odvija se i brže od predviđene dinamike. Napore Romanijaputeva da sanaciju završe do otvaranja turističke sezone na Јahorini može onemogućiti jedino ekstremna hladnoća i snježne padavine.
Tunel Kalovita brda - Foto: RTRS
Tunel Kalovita brdaFoto: RTRS

Spekulacije da postoje problemi na relaciji investitor, izvođač radova, u "Romanijaputevima" kategorično odbacuju.

U uslovima rada koji su i ljeti naporni, a nakon zahlađenja veoma teški, radnici Romanijaputeva rade u dvije smjene. Cilj je sanaciju završiti prije nego što prava zima zakuca na vrata.

"Radovi na hidroizolaciji završeni, radi se na armiranju sekundarne konstrukcije i na izradi, betoniranju sekundarne konstrukcije", rekao je šef gradilišta Stevan Batinić.

Rok od 90 radnih dana od uvođenja u posao je 5. januar, ali naporima "Romanijaputeva" tunel bi mogao biti otvoren za saobraćaj i ranije, jer osim vremenskih prilika, drugih prepreka nema. 

"Što se tiče odnosa sa investitorom, ne postoje nikakvi problemi. Samo da nas vrijeme pripazi, jer niske temperature loše su za beton i za ljude i za opremu", izjavio je direktor "Romanijaputeva" Sokolac Mirko Pandurević.

"Nas brine da zaista ne bude nepovoljnog vremena. U slučaju da dođe do toga mi ćemo napraviti sastanak na kojem ćemo donijeti definitivnu odluku da li da svjesno idemo na skraćenje roka i pustimo tunel i prije otvaranja turističke sezone, što nam je cilj ili sačekamo konačan završetak radova", naglasio je načelnik opštine Pale Boško Јugović.

U tunelu se već ledi i vazduh i voda, ali radnici Romanijaputeva i promrzlim rukama vrijedno rade. Ako im vrijeme bude išlo na ruku, tunel će biti saniran znatno prije 5. januara, ugovorenog roka.