latinica  ћирилица
21/11/2017 |  15:15 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Bijeljina - počela obuka za prekvalifikaciju (VIDEO)

U Tehničkoj školi ''Mihajlo Pupin'' u Bijeljini počela je teorijska obuka za 54 polaznika, koji se prekvalifikuju za rad u oblasti drvoprerade. Na konkurs su se prijavila 73 nezaposlena lica, a očekivao se mnogo veći broj. Riječ je o projektu "Kontinuiranom institucionalnom saradnjom do održivih radnih mjesta", koji finansira EU.
Prekvalifikacija - Foto: RTRS
PrekvalifikacijaFoto: RTRS

Na ovaj način smanjiće se nezaposlenost ,a drvoprerađivačima obezbijediti kvalifikovana radna snaga koje nedostaje na tržištu rada.

Prednost za učešće u programu osposobljavanja za rad na CNC mašinama za obradu i preradu drveta -stolara namještaja , data je dugoročno nezaposlenima i mladima. Među njima je i 19-ogodišnji Dejan Konculić. Po struci je tehničar elektroenergetike, ali odlučio je da se prekvalifikuje za operatera na CNC mašinama kako bi lakše došao do posla. Već je imao deset časova obuke.

"Obuka se sad uglavnom svodi na tehničko crtanje. Po završetku te obuke dobija se taj neki sertifikat EU. Sa tim sertifikatom može da se radi u državama članicama EU, Austriji, Sloveniji", naveo je Konculić.

Budući operateri i stolari imaće 56 časova teorijske obuke u Tehničkoj školi ''Mihajlo Pupin'' i 87 časova praktične obuke kod privatnih partnera u ovom projektu. 

"U okviru ovog projekta očekujemo da dobijemo CNC mašinu , koja će takođe nastojati da i polaznicima, a takođe i u toku redovne nastave omogući bolji vid praktične nastave kod nas u školi", rekao je direktor Tehničke škole "Mihajlo Pupin" Bijeljina Milovan Maksimović.

"Oni će na kraju obuke dobiti sertifikat o stečenom znanju i vještinama koji će njima pomoći da budu pozicionari bolje na tržištu rada ,a s druge strane će pomoći preduzećima u oblasti drvoprerade sa problemom nekvalifikovane radne snage odnosno nedostakom nekvalifikovane radne snage na tržištu rada", istakao je komercijalni direktor "Mega drvo" Sonja Gavrić. 

U prvoj fazi konkursa javila su se 54 kandidata,a u produženom roku svega 19 ,iako je pozvano više od 600 osoba sa evidencije bijeljinske Filijale Zavoda za zapošljavanje da se uključe u projekat i besplatno obuče .

"Plaćeni i su putni troškovi i topli obrok i zatim zaštita na rad i sve ono što treba biti plaćeno. Tako da kandidati u suštini nemaju troškove, ali vrlo je interesantno bilo da inetersovanje nije nije bilo na nivou na kojem smo mi očekivali", izjavila je šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije grada Bijeljina Amkica Todorović.

Za najmanje 30 odsto polaznika koji se najbolje pokažu na tromjesečnoj teorijskoj i četvoromjesečnoj praktičnoj obuci biće obezbijeđeno zapošljavanje u preduzećima koja će sprovoditi obuku, ili u durgim kompanijama .U okviru ovog projekta, na Fakultetu poslovne ekonomije 20 lica biće osposobljeno za samozapošljavanje.