latinica  ћирилица
21/11/2017 |  12:07 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Košarac: Srpsku svakodnevno "boli glava" od Šarovićevog dušebrižništva (VIDEO)

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je Srni da Republiku Srpsku i njene građane "svakodnevno boli glava od dušebrižništva Mirka Šarovića, najboljeg Bakirovog ministra u Savjetu ministara BiH".
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

"Kad god se Šarović nasekira i zabrine za građane Republike Srpske, mi smo na dobrom putu da izgubimo neku od naših ustavnih nadležnosti", upozorio je Košarac, komentarišući izjave ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirka Šarovića u vezi sa Strategijom ruralnog razvoja BiH.

Košarac je naglasio da su Šarovićeve izjave u vezi sa usvajanjem Strategije ruralnog razvoja na nivou BiH kontradiktorne, štetne i opasne jer Republiku Srpsku i njene institucije neistinito tretiraju kao remetilački faktor u procesu evropskih integracija.

"To što priča najbolji Bakirov ministar uopšte nije tačno. Mi tražimo da Strategija ruralnog razvoja Republike Srpske bude jasno vidljiva unutar okvirne strategije jer su entiteti ustavno nadležni u ovoj oblasti. Uloga Šarovića i ministarstva na čijem je čelu jeste uloga koordinatora ili, u ovom slučaju, pisca predgovora za entitetske strategije", istakao je Košarac.

On je rekao da, umjesto da igra tu ulogu i da brani interese Republike Srpske, Šarović zastupa Bakirove interese i politiku, glumeći velikog državnog ministra koji dijeli besplatne savjete nižim nivoima vlasti. "Nama takvi savjeti nisu potrebni", poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, Šarović zaboravlja da i Vlada Republike Srpske ima kontakte i razgovore sa predstavnicima Evropske unije i da je Banjaluci veoma dobro poznato ko šta radi i ko kakve stavove zastupa u zajedničkim institucijama u Sarajevu.

"Nama je rečeno da upravo Šarović i ljudi iz njegovog ministarstva komplikuju situaciju u vezi sa usvajanjem okvirne strategije ruralnog razvoja jer neće da rade u okviru dogovorenog mehanizma koordinacije i neće da uvaže stavove Vlade Republike Srpske. Isto to pune tri godine radi i Šarovićev šef Denis Zvizdić, koji na silu i mimo Ustava pokušava da od Savjeta ministara napravi vladu. Rezultate njihove vladavine znamo - potpuni zastoj u evropskim integracijama i stotine miliona maraka koje su uskratili građanima Republike Srpske", zaključio je Košarac.

Izvor: Srna