latinica  ћирилица
21/11/2017 |  10:29 ⇒ 10:30 | Autor: RTRS

Beograd ima pravno utemeljenje za protivljenje "vojsci Kosova"

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohija Marko Đurić rekao je da je Srbija protiv formiranja takozvane "vojske Kosova" i da za to ima ozbiljno pravno utemeljenje u Rezoluciji 1244 i u vojno-tehničkom sporazumu.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

Đurić je podsjetio da je Kfor jedina vojska na Kosovu i Metohiji, a da teoretski, po odobrenju NATO-a, to može da bude i Vojska Srbije.

On je rekao da je siguran da će Priština pokušati da izvrda međunarodne sporazume, ali da podršku Beograda za to nikad neće imati.

Đurić je izjavio za RTS da je o pitanju formiranja Zajednice srpskih opština /ZSO/ "štoperica uključena" i da Priština već 1.675 dana odgađa svoje obaveze.

On je dodao da je Beograd uvijek spreman na razgovore, te naveo da je adresa za dijalog s Prištinom EU i da je za uvođenje drugih aktera potrebna saglasnost svih učesnika.

Kada je riječ o proteklim izborima na Kosmetu, Đurić je rekao da je Srpska lista apsolutni pobjednik izbora u ovoj srpskoj pokrajini i da je to dobra osnova za borbu za bolji položaj Srba na Kosmetu.

Đurić je naveo da je Srpska lista pobijedila u 10 opština, partija Ise Mustafe u osam, partija Ramuša Haradinaja u sedam i Samoopredjeljenje u pet.

On je ocijenio da su Srbi na Kosovu i Metohiji uspjeli da se saberu i da su se odazvali pozivu svoje države Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića.

Đurić je rekao da nadležnosti opština nisu male i da se Priština zbog toga trudila da podijeli Srbe, a to je činio i dio međunarodne zajednice.

"Ali su Srbi bili iznad toga i shvatili su da je u jedinstvu spas i opstanak", rekao je Đurić, navodeći da su Srbi na Kosovu i Metohiji svjesni da ne treba da se dijele i da zajedničkim djelovanjem mogu da dobiju više.

Izvor: Srna