latinica  ћирилица
20/11/2017 |  15:01 | Autor: RTRS

Čubrilović: Istorija dvadesetog vijeka burna za srpski narod

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Banjaluci da je istorija 20. vijeka za srpski narod i ovaj prostor bila veoma burna te izrazio nadu da se istorijske greške više neće ponavljati.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Čubrilović je prije početka svečane akademije u Banskom dvoru povodom obilježavanja Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine naveo da je 1918. godina takođe značajna za ovaj prostor i za srpski narod, da se sve više ne bi ponavljalo.

"Ovakve događaje treba obilježavati. Mislim da je dobro što i na ovaj način poklanjamo pažnju ulasku srpske vojske u Banjaluku. Nadam se da više nećemo ponavljati istorijske greške i da nećemo imati potrebe da oslobađamo naš grad", rekao je Čubrilović.

On je istakao da se oslobađanje Banjaluke u Prvom svjetskom ratu poklapa sa odlukama iz 1995. godine, odnosno sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, ističući da je to još jedan pokazatelj da se nije razmišljalo kada su rađene neke stvari u 20. vijeku.

"Nadam se da će istorija kao učiteljica života biti na usluzi srpskom narodu i da neće ići iz greške u grešku - da neće gubiti svoje stanovništvo, da neće imati potrebe za ratovima, da će sve stvari rješavati na civilizovan način, pregovaračkim postupcima. Taj kapacitet srpski narod ima i ja se nadam da će se toga držati", rekao je Čubrilović.

On je govoreći o značaju i važnosti Dejtonskog mirovnog sporazuma rekao da on ima jednu važnu odrednicu, a to je da je donio ipak mir na ove prostore.

"Kakav-takav, ali mir", rekao je Čubrilović.

On je naveo da je Dejtonski sporazum imao dobra rješenja za Republiku Srpsku i BiH, dodavši da je taj dokument derogiran u mnogim pitanjima.

Čubrilović je rekao da su visoki predstavnici donosili neustavne i nezakonite odluke, primjenjivali ih i sprovodili posredstvom raznih parlamenata u BiH i legalizovali ih.

Prema njegovim riječima, Dejtonski mirovni sporazum i ono što je sad u primjeni u BiH nisu baš u saglasnosti jedno sa drugim.

On je rekao da Republika Srpska i srpski narod moraju da izražavaju svoje nastojanje - poštovanje Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Mislim da je to rješenje za cijelu BiH i što se prije vratimo tim rješenjima, prije ćemo se okrenuti rješavanju realnih problema građana BiH, a to znači rješavanje problema u realnom sektoru, problema za mlade ljude, u zapošljavanju, socijalnih problema i to je ono što treba da bude u fokusu svih naših interesovanja", rekao je Čubrilović.

On je izrazio bojazan za sudbinu Republike Srpske i BiH ukoliko se bude i dalje išlo na urušavanje Dejtonskog sporazuma.

Izvor: SRNA