latinica  ћирилица
20/11/2017 |  08:21 | Autor: RTRS

Propali koalicioni pregovori u Njemačkoj

Koalicioni sporazum, čije objavljivanje je bilo zakazano za nedjelju u 18.00, nije objavljeno, a neće ni biti jer je Stranka slobodnih demojkrata odbila je saradnju sa Angelom Merkel.
Angela Merkel i lider FDP Kristijan Lidner - Foto: Getty Images
Angela Merkel i lider FDP Kristijan LidnerFoto: Getty Images

Prethodno su njemački mediji prenijeli da su pregovori potencijalnih koalicionih partnera zapali u ćorsokak, prije svega zbog spornih pitanja imigracione politike i klimatskih promjena.

Očito je da Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Merkelove i njena sestrinska bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU), Slobodna demokratska partija (FDP) i Zeleni nisu uspjeli da se saglase u vezi s bolnim kompromisima koji su nužni da se bi se zaključili pregovori, navodi Rojters.

Neuspjeh u pregovorima mogao bi da izazove najgoru političku krizu u Njemačkoj poslije više decenija, imajući u vidu da je Socijaldemokratska partija (SPD) saopštila da namjerava da pređe u opoziciju nakon što je na izborima osvojila drugo mjesto.

Među opcijama su, u tom slučaju, novi izbori ili manjinska vlada, što bi bilo bez presedana u poslijeratnoj istoriji Njemačke, ocjenjuje britanska agencija.

FDP, koji se u parlament vratio poslije četiri godine, i Zeleni, koji 12 godina nisu bili na vlasti, ne žele da stave na kocku svoj teški izvojevan povratak time što će otuđiti svoje članove.

"FDP sada čeka da vidi koliko daleko su Zeleni i konzervativci spremni da odu i da li onda možemo da jedan drugog pogledamo u oči", rekla je predsjednica Zelenih Nikola Ber, nagovijestivši da je sada na drugima da prave ustupke.

Između ostalog, FDP nastavlja da traži smanjenje poreza, dok CSU insistira na ograničenju broja izbjeglica na godišnjem nivou na 200.000, a Zeleni traže da se za novopridošle migrante obezbijedi mogućnost da im se njihovi najbliži pridruže.

Uz to, Zeleni su se suočili sa protivljenjem kada su zatražili da Njemačka do 2030. okonča upotrebu mašina na ugalj, mada su signalizirali da su otvoreni za kompromis.

Čak i ako bude novih izbora, ankete trenutno nagovještavaju da bi doveli do saziva parlamenta veoma sličnog sadašnjem, što bi napore u cilju formiranja nove vlade učinilo jednako teškim, ocjenjuje AP.

Novi izbori ne bi išli na ruku nijednoj od stranaka koje trenutno pregovaraju, jer strahuju da bi to moglo da krajnje desničarskoj Alternativi za Njemačku donese nove poene nakon što je u septembru ušla u parlament, zaključuje Rojters.

Izvor: B92, Tanjug