latinica  ћирилица
18/11/2017 |  18:06 | Autor: RTRS

Govedarica: Neprihvatljiva bilo kakva inicijativa o priznavanju Kosova

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je danas da će SDS sa svojim koalicionim partnerima u Predsjedništvu BiH, ali i Savjetu ministara i Predstavničkom domu parlamenta BiH braniti interese Srba i sa jedne i sa druge strane Drine, te da bilo kakva inicijativa o priznavanju Kosova ne dolazi u obzir.
Vukota Govedarica - Foto: RTRS
Vukota GovedaricaFoto: RTRS


Govedarica je nakon sjednice Predsjedništva SDS-a u Istočnom Sarajevu rekao novinarima da Predsjedništvo te stranke osuđuje sve izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, kao i predsjedavajućeg Dragana Čovića.

On je ocijenio da je izjava Izetbegovića da se nada da će BiH priznati samoproglašeno Kosovo izazvala poluvanredno stanje, jer takve izjave remete odnose ne samo u BiH nego i u regionu, pošto dobri odnosi Srbije i BiH jednim dijelom definišu stabilnost cijelog regiona.

"Ne treba zaboraviti da je samo nekoliko dana ranije skoro identično ponovio hrvatski član Predsjedništva BiH i konstatujemo da takve vrste izjava nisu dobronamjerne, znajući kako i na koji način BiH funkcioniše", rekao je Govedarica.

On je dodao da je dejtonska BiH definisala poziciju konstitutivnosti naroda, što znači da se bez Srba ne mogu donositi odluke onako kako to žele Izetbegović i Čović.

Govedarica je naglasio da Predsjedništvo stranke podržava incijativu Konferencije za lokalnu upravu SDS-a /KOLOS/ da se razgovara sa Vladom, kako ministri ubuduće ne bi zaobilazili načelnike iz SDS-a.

On tvrdi da Vlada Republike Srpske "svjesno zaobilazi lokalne zajednice u kojima na vlasti nisu načelnici iz SNSD-a, te da taj jednostrani pristup nije dobrodošao".

Govedarica je zahvalio Srbiji na sredstvima koje je dodijelila Srpskoj, ali je osudio način na koji su ta sredstva, kako je rekao, bez ikakvih kriterijuma raspoređana.

Predsjednik SDS-a rekao je da je Predsjedništvo stranke konstatovalo da postoje dobri odnosi sa političkim partijama koje čine Savez za promjene, te da su opredjeljeni da, kada dođe vrijeme za to, izađu i sa zajedničkim kandidatima za izbore.

Govedarica se osvrnuo i na odluku lidera SBB-a Fahrudina Radončića da se povuče iz Savjeta ministara, ocijenivši da je Radončić vjerovatno zaključio da je, imajući u vidu predstojeće izbore, najbolje da se povuče i na taj način pobjegne od odgovornosti i rezultata njegovih ministara.

Izvor: Srna