latinica  ћирилица
17/11/2017 |  13:53 ⇒ 14:02 | Autor: RTRS

Radmila Čokorilo, najavljuje tužbu protiv banjalučkog Rektorata

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naložilo je Univerzitetu u Banjaluci da sve odluke u vezi sa utvrđivanjem plagijata stavi van snage.
Radmila Čokorilo - Foto: nezavisne novine
Radmila ČokoriloFoto: nezavisne novine

Na osnovu ovog naloga, profesorica Radmila Čokorilo, koja je u junu dobila otkaz na Fakultetu političkih nauka ui Banjaluci zbog plagiranja naučnog rada, trebalo da bude vraćena na ovaj banjalučki Fakultet. Rješenjem resornog ministarstva, koje je doneseno krajem oktobra, ovoj visokoškolskoj instituciji naloženo je da postupak utvrđivanja plagijata reguliše Statutom.

“Statutom Univerziteta nije propisana procedura utvrđivanja plagijata, kako je definisano Zakonom o visokom obrazovanju, od čega zavisi utvrđivanje plagijata“, pojasnili su u Ministarstvu prosvjete.

Ističu da se može određivati da li su radovi plagijati ili ne tek kada Univerzitet propiše postupak utvrđivanja plagijata Statutom.

Čokorilo ističe da rješenje Ministarstva potvrđuje da je nezakonito dobila otkaz, na šta je ona više puta ukazivala.

“Da li će Fakultet i Univerzitet ispoštovati odluku Ministarstva ne znam, ali ću u svakom slučaju, vratili me na posao ili ne, tužiti Univerzitet i rektora kao odgovorno lice zbog narušenog ugleda i časti“, rekla je Čokorilo.

Izvor: Nezavisne novine