latinica  ћирилица
17/11/2017 |  12:29 ⇒ 15:32 | Autor: RTRS

Banjaluka, u ponedjeljak, obilježava Dan ulaska srpske vojske u grad 1918. godine (VIDEO)

U Banjaluci će u ponedjeljak, 20. novembra, u organizaciji odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Republike Srpske i Srbije biti obilježen Dan ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.
Savanović: Dan ulaska srpske vojske u Banjaluku - Foto: SRNA
Savanović: Dan ulaska srpske vojske u BanjalukuFoto: SRNA

Potpredsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Velimir Dunjić rekao je da je programom obilježavanja ovog značajnog datuma predviđeno da u Hramu Hrista Spasitelja bude služen parastos nestalim i poginulim srpskim borcima Prvog svjetskog rata. Nakon toga, u Kulturnom centru Banski dvor, biće održana svečana akademija.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović istakao je da je neophodno čuvati od zaborava datum ovog događaja, koji je dio istorije srpskog naroda. Podsjetio je da je u Prvom svjetskom ratu poginulo 1.300.000 Srba, odnosno 28 odsto srpske populacije, od čega 53 odsto muškaraca životne dobi od 25 do 45 godina.

Srpska vojska je za 45 dana pod borbom prešla 500 kilometara i 1. novembra 1918. godine oslobodila Beograd. U toku novembra srpska vojska je oslobodila i najveći dio teritorije BiH, a 21. novembra, na Aranđelovdan, ušla je i oslobodila Banjaluku.